VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidul ”Șansă”, suspectat de finanțări ilegale ale campaniei și alegătorilor din bani aduși din Rusia

Partidul ”Șansă”, apropiat politicianului fugar Ilan Șor, este suspectat că își finanțează ilegal campania electorală cu bani aduși prin diferite scheme din Federația Rusă. Declarația aparține șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, care susține că sumele, folosite inclusiv pentru coruperea alegătorilor, sunt ”de ordinul milioanelor”.

Șeful Poliției Naționale a declarat că, în prezent, în cadrul unor cauze în examinare, se constată un fenomen amplu legat de finanțarea ilegală a campaniei, de coruperea alegătorilor și de falsificare a  semnăturilor în listele pentru susținerea candidaților independenți, dar care, de fapt, sunt promovați și finanțați din umbră de Partidul ”Șansă”.

”Vreau să afirm că marea majoritatea tranzacțiilor vin din afara Republicii Moldova și există bănuiala rezonabilă că acestea vin din Rusia și sunt gestionate de o grupare criminală organizată, în interesul unui partid politic și aici, în mare parte, bănuială rezonabilă de finanțare vine asupra este asupra Partidului Șansă”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Întrebat de jurnaliști dacă gruparea criminală, evocată de șeful IGP, este cumva condusă de politicianul fugar Ilan Șor, Cernăuțeanu a răspuns că ”mă bucur că aveți cunoștințe la acest compartiment și relatați acest lucru”.

Potrivit Poliției Naționale, în cadrul cauzei inițiate au avut loc acțiuni de documentare și percheziții în trei municipii și mai multe localități din 19 raioane ale țării. Șeful IGP susține că, în prezent, este vorba despre zeci de persoane vizate în acțiunile de urmărire.

Viorel Cernăuțeanu a precizat că toți banii aduși ilegal în țară ar fi fost plasați în circuit sau ”legalizați” prin crearea unor liste de donații.  

”Persoana doar participa cu semnătura. Persoana era rugată să aducă veniturile legale ca să aibă acoperire în listele de finanțare pentru Partidul ”Șansă”. În cazul pensionarilor, aceste sume declarate ca donații figurau până la 2000 de lei, în cazul angajaților suma indicată ca donație depășea 9000 de lei. Acest lucru este o curată camuflare și o formă de spălare a banilor prin intermediul acestor persoane”, mai adăugat șeful IGP.

Amintim, ieri Partidul ”Șansă” a fost vizat în 65 de percheziții, iar trei persoane au fost reținute. Președintele formațiunii, Alexei Lungu, a negat orice insinuare și precizat că toți banii utilizați în campanie pot fi verificați prin declarațiile și actele depuse la consiliile electorale. Politicianul a mai adăugat că perchezițiile Poliției reprezintă un gest de intimidare a formațiunii înainte de scrutin.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.