VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 21: Israelul acuză Hamas că foloseşte principalul spital din Gaza ca scut pentru tuneluri şi centre operaţionale

Update: Armata israeliană a acuzat vineri mişcarea islamistă Hamas că foloseşte principalul spital din Gaza ca scut pentru tunelurile şi centrele sale operaţionale, relatează Reuters.

„Hamas a transformat spitalele în centre de comandă şi control şi în ascunzători pentru teroriştii şi comandanţii Hamas”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, într-o conferinţă de presă.

El a arătat fotografii, diagrame şi înregistrări audio care ar arăta cum Hamas foloseşte sistemul de spitale şi în special spitalul Al Shifa pentru a ascunde o varietate de posturi de comandă şi puncte de intrare în reţeaua extinsă de tuneluri de sub Gaza.

„Teroriştii Hamas operează în interiorul şi sub spitalul Shifa şi sub alte spitale din Gaza”, a spus el.

Update: Paramedici şi personal de urgenţă îngrijeau trei indivizi, la Tel Aviv, anunţă Magen David Adom (MDA), echivalentul Crucii şi Semilunii Roşii, după ce o rachetă a lovit o clădire în sudul oraşului, relatează CNN.

Reuters transmitea imagini în direct care surprind o clădire cu patru niveluri avariată în partea de sus.

Un bărbat în vârstă de 20 de ani, rănit la cap şi membre, primea îngrijiri la spital, anunţă într-un comunicat MDA.

Celelalte două persoane au fost rănite uşor, precizează MDA.

Acest atac intervine după ce brigăzile Ezzedin al-Qassam, braţul armat al mişcării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat că ”reia bombardarea Tel Avivului ca răspuns la masacre sioniste ale civililor” palestrinieni.

Update: Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE) şi-au afişat încă din prima zi a reuniunii Consiliului European de la Bruxelles unitatea, în susţinerea Israelului şi solidaritatea faţă de civilii din Fâşia Gaza.

Joi seara, cei 27 de oficiali au făcut apel la deschiderea unor „culoare umanitare” şi la „pauze umanitare” în războiul dintre Israel şi Hamas, pentru a se putea răspunde nevoilor populaţiei din Fâșia Gaza, relatează AFP, preluată de News.ro.

Liderii europeni şi-au exprimat „cea mai puternică îngrijorare faţă de degradarea situaţiei umanitare în (Fâşia) Gaza”, într-o „Declaraţie” care stabileşte o linie comună, după două săptămâni de haos pe acest subiect. Ei au cerut „un acces umanitar continuu, rapid, securizat şi fără oprelişti (…) în vederea ajutării celor care au nevoie, prin toate mijloacele necesare, inclusiv culoare umanitare şi pauze pentru nevoi umanitare”.

Armata Statelor Unite a efectuat lovituri împotriva a două baze din estul Siriei, folosite de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran și de grupurile pe care le sprijină. Pentagonul, care precizează că bombardamentele nu au vreo legătură cu războiul din Israel, susține că atacurile au venit ca răspuns la o serie de lovituri împotriva forțelor americane atât în ​​Irak, cât și în Siria. 

Potrivit hotnews.ro, țintele siriene lovite de SUA au inclus depozite de arme și muniții, iar loviturile au fost efectuate cu avioane F-16.

Statele Unite nu au coordonat cu Israelul și nici nu l-au informat în prealabil despre atacurile aeriene din estul Siriei, pentru că, potrivit Pentagonului, este vorba de un conflict separat care nu are nicio legătură cu conflictul Israel-Hamas.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că acțiunile SUA au fost efectuate pentru a proteja personalul american din Irak și Siria și au venit ca răspuns la atacurile recente ale miliților iraniene. Între timp, Israelul intervine, la rândul său tot mai ferm în Fâșia Gaza, în timp ce Hamas continuă să tragă rachete în orașele israeliene. O rachetă ar fi lovit în cursul nopții o unitate medicală dintr-o stațiune egipteană de la Marea Roșie, lângă granița cu Israelul. Cinci oameni au fost răniți, anunță presa din Egipt. Incidentul vine după ce Hamas a revendicat săptămâna aceasta o lovitură în zonă, pe partea israeliană a graniței.

În contextul în care atacurile reciproce nu contenesc, liderii europeni au cerut Israelului și Hamas să facă pauze umanitare pentru a permite ca ajutoarele să ajungă la civili. În declarația de la finalul reuniunii de ieri a Consiliului UE de la Bruxelles, cei 27 de lideri europeni au condamnat atacul Hamas și au susținut dreptul Israelului de a se apăra.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.