VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Partidul lui Putin monitorizează like-urile date de oameni pe rețelele de socializare

Rusia Unită, partidul președintelui rus Vladimir Putin, a efectuat o „epurare temeinică” a bazelor sale de date privind susținătorii formațiunii politice, înlăturând orice persoană care nu susține războiul din Ucraina, relatează Meduza.

Surse din interiorul partidului au declarat pentru Vedomosti, cotidianul financiar rus care a dezvăluit în premieră informația, că în bazele de date au fost lăsate inițial doar 9 milioane de nume de la un total de 25 de milioane, dar că ulterior au fost adăugate alte 4 milioane de persoane.

Inteligența artificială identifică susținătorii de partid în rețelele de socializare, li se atribuie anumite puncte - pentru like-uri, pentru apartenența la anumite grupuri și pentru alte activități. După aceea, am verificat dacă acești oameni se aflau în baza noastră de susținători”, afirmă una dintre sursele celor de la Vedomosti.

Un alt interlocutor al jurnaliștilor ruși a declarat că se face o „curățare a rândurilor” susținătorilor partidului care și-au exprimat public îndoielile cu privire la succesul „operațiunii speciale” pe care Putin a declanșat-o în data de 24 februarie a anului trecut sau „opinii negative” vizavi de aceasta.

Dacă cineva din susținătorii partidului s-a pronunțat împotriva operațiunii speciale și algoritmul l-a găsit, iar apoi un alt control i-a confirmat părerile, atunci a fost exclus din baza noastră de date. Atât acțiunile negative, cât și cele pozitive sunt incluse în algoritmii de verificare. Prin urmare, identificăm și susținători ai operațiunii militare speciale”, adaugă prima sursă din Rusia Unită.

Sursele din cadrul partidului Rusia Unită afirmă că verificarea a fost efectuată pe regiuni și că, la Moscova de exemplu, baza de susținători a partidului este mică, dar „curată”, fiind formată în mare parte din pensionari.

În unele regiuni bazele de date privind susținătorii partidului lui Putin au fost șterse și recreate de la zero.

Sunt în principal regiuni în care Rusia Unită are rezultate electorale slabe sau sunt conduse de reprezentanți ai partidelor de opoziție”, a declarat una dintre sursele din interiorul partidului, cu referire la așa-zisa opoziție sistemică din Rusia, în realitate controlată de Kremlin.

De exemplu, în Districtul Federal Siberian, o unitate administrativă care include Republica Altai, Bureatia și Ținutul Krasnoiarsk, au fost analizate 670.000 de conturi ale locuitorilor pentru a identifica „acțiuni semnificative din punct de vedere politic”, printre care like-urile și repostările făcute pe rețelele de socializare.

Acțiunea a vizat cu precădere rețeaua Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook, după ce rețelele de socializare occidentale au fost interzise în Rusia din cauza refuzului de a șterge postările despre „operațiunea militară specială”.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.