VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidul Liberal cere sinodului Mitropoliei Moldovei să iasă de sub jurisdicția Patriarhiei ruse

Partidul Liberal cere sinodului Mitropoliei Moldovei, în frunte cu mitropolitul Vladimir să iasă de sub jurisdicția Patriarhiei ruse, iar Mitropolitul Vladimir din subordonarea patriarhului Kiril, să treacă în subordinea Patriarhului Daniel al României.

Într-o declarație remisă presei, PL se arată indignat că Întreaga Biserică Rusă prin patriarhul Kiril, îndeamnă populația să susțină mobilizarea demarată de Putin în condițiile în care o lume întreagă cere încetarea agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Partidul Liberal constată cu îngrijorare escaladarea războiului din țara vecină, Ucraina, declanșat de către Federația Rusă și în special Vladimir Putin, pentru refacerea URSS-lui. În asemenea împrejurări tragice Federația Rusă implică în promovarea războiului, pe lângă populația proprie, printr-o mobilizare nedorită de însuși poporul rus, servicii secrete aflate în rețele de peste hotarele Rusiei, lideri politici cumpărați pe bani din vânzări de gaze, lideri ai societății civile occidentale, dar și însăși Întreaga Biserică Rusă prin patriarhul Kiril, care deja în câteva rânduri îndeamnă poporul rus la luptă contra Ucrainei, patriarh care promite intrarea în Rai a celor care vor mege la război împotriva ucrainenilor și vor muri pe câmpul de luptă, mai mult, acesta îndeamnă să susțină mobilizarea demarată de putin în condițiile în care o lume întreagă cere încetarea agresiunii ruse asupra Ucrainei.

În asemenea circumstanțe și în situația când Mitropolia Moldovei care reprezintă biserica majoritară din Republica Moldova și care se află în componența Patriarhiei ruse, reiese că și biserica ortodoxă din RM este implicată într-un război de partea cotropitorilor pentru care se roagă la fiecare procesiune religioasă și care nu schițează nici o mențiune de distanțare față de conducătorii lor de la Moscova, care sunt mână în mână cu Putin și intențiile lui imperiale”, se arată în declarație.

Partidul Liberal mai notează că potrivit cadrului normativ national, Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei ruse și înregistrată la Ministerul Justiției al RM, are toate temeiurile de a-i fi suspendată activitatea pentru clarificarea situației de facto în ce privește susținerea agresiunii militare ruse declarate deschis de către Patriarhul Kiril.

Reieșind din cele menționate și ținând cont de contextul internațional încordat în care ne aflăm, datorat războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, unde Biserica Rusă prin liderii săi joacă rol de suporteri idiologici pentru Putin și Kremlin; având în vedere subordonarea mitropoliei Moldovei patriarhiei Moscovei, Partidul Liberal cere autorităților Republicii Moldova, în speță Ministerului Justiție: să verifice acest cult religios subordonat unui stat agresor, sub aspectul încălcărilor legislative!

Având în vedere derapajele grave de la canoanele bisericești și normele de etică și morală realizate cu bună știință de Biserica Rusă, Partidul Liberal cere sinodului mitropoliei Moldovei, în frunte cu mitropolitul Vladimir să iasă de sub jurisdicția Patriarhiei ruse, iar Mitropolitul Vladimir din subordonarea patriarhului Kiril, să treacă în subordinea Patriarhului Daniel al României. Acest act trebuie privit nu din perspectivă politică dar sub aspectul delimitării de cei care susțin agresiunea și fundamentalismul religios cum ar fi ura, intoleranța sau subordonarea politică, interzisă în cazul cultelor religioase”, se mai arată în comunicat.

Totodată, PL solicită Patriarhiei Române să întreprindă toate procedurile, cât mai grabnic posibil, pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene drept autocefală, fapt acordat deja de Patriarhia ecumenică a Constantinopolului.

Noi poporul roman, din tot spațiul dăinuirii noastre, nu putem avea nici o legătură cu o biserică care se comportă ca un companion al dictatorului imperialist Putin. Să ne ajute Dumnezeu!”, mai notează PL.

Amintim că Vladimir Putin a semnat astăzi decretul prin care Rusia recunoaște independența regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson, care au votat săptămâna aceasta pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional.

Decretele au fost publicate în dimineața zilei de 30 septembrie pe portalul oficial de informații juridice din Federația Rusă.

„Recunoașterea suveranității de stat și independența regiunii Zaporojie”, se menționează în unul dintre decrete. Într-un alt document, Putin a decis să „recunoască suveranitatea de stat și independența regiunii Herson”. Decretele intră în vigoare în ziua semnării.

La sfârșitul lunii septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat „referendumuri”, denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia.

Citește și: Vladimir Putin cheamă autoritățile de la Kiev să înceteze imediat focul și să revină la masa de negocieri

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.