VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidul Comunist din China desfășoară un congres pentru al încorona din nou pe Xi Jinping

Xi Jinping a deschis cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist din China, un eveniment în care este așteptat să câștige un al treilea mandat de președinte și să-și consolideze locul ca cel mai puternic conducător al țării, de la Mao Zedong. Din 2018, China a renunțat la limita de două mandate pentru președinte.

Potrivit CNN, președintele chinez a început discursul vorbind despre protejarea securității naționale de către partid, menținerea stabilității sociale, protejarea vieții oamenilor și preluarea controlului asupra situației din Hong Kong, zguduit de protestele antiguvernamentale din 2019.

În timpul discursului său de duminică, Xi Jinping a vorbit despre „visul chinezesc”, un angajament politic pe care l-a promovat în mod repetat de-a lungul mandatului său. Realizarea acestui vis, potrivit lui Xi, este restaurarea gloriei trecute și a locului de drept al Chinei ca superputere globală.

Toți cei din partid trebuie să rămânem fideli scopului nostru fundamental de a servi poporul. Trebuie să respirăm același aer ca și oamenii”, a declarat acesta.

Xi Jinping a făcut apel la „chinezii din toate grupurile etnice” să se unească ca „o forță colectivă care lucrează cu o singură inimă și o singură minte pentru a realiza visul chinezesc”, care include ”toți chinezii din țară și din străinătate” (Overseas Chinese).

Referitor la Taiwan, acesta a declarat că, China va încerca să reunifice Taiwanul pe cale paşnică, dar nu va „renunţa niciodată la folosirea forţei” dacă va fi necesar.

„Am purtat cu hotărâre o luptă majoră împotriva separatismului și interferențelor, demonstrând determinarea și capacitatea noastră puternică de a proteja suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a ne opune independenței Taiwanului. (…)Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare”, a declarat preşedintele Xi Jinping.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi îşi reafirmă în mod regulat intenţia de a reunifica insula, în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate şi spune că doar poporul insulei are dreptul de a-şi decide viitorul

În ultimii ani, oficialii Partidului Comunist și mass-media de stat au promovat pe scară largă termenul ”chinezi de peste mări” (Overseas Chinese) pentru a se referi la cetățenii străini sau rezidenții de origine chineză, indiferent de naționalitatea lor. De când Xi a ajuns la putere, a afirmat în mod repetat că și chinezii de peste mări aparțin națiunii, ștergând intenționat granița dintre etnie și naționalitate.

Într-un discurs său, președintele chinez „a accentuat unificarea numărului mare de chinezi de peste mări pentru a realiza visul chinez”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.