Un eventual eșec al referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova va oferi avantaje electorale partidelor eurosceptice și va stagna procesul eurointegrării. Opinia a fost expusă de liderii mai multor partide proeuropene extraparlamentare, potrivit cărora o eventuală rată modestă de participare la acest referendum îl va transforma într-un exercițiu electoral nereprezentantiv, notează IPN.
Co-preşedintele Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujoreanu, spune că formațiunea pe care o conduce susține ideea unui referendum în urma căruia vectorul european de dezvoltare să se regăsească în Constituție. Totuși, potrivit liderului LOC, organizarea plebiscitului în aceeași și cu alegerile prezidențiale comportă mai multe riscuri.
„În calitate de partide proeuropene susținem desfășurarea unui astfel de referendum. Ceea ce ne trezește mari semne de întrebare este perioada și insistența privind desfășurarea acestui referendum într-o zi cu alegerile prezidențiale. Suntem deranjați de riscurile pe care le presupune acest referendum. Acest referendum vine să ridice prezența la vot și asta o avantajează, în primul rând, pe doamna președintă, dar mobilizează și electoratul prorus care va avea o motivație suplimentară să vină la alegeri și să aleagă opțiunea CONTRA. Ce facem dacă pică acest referendum sau dacă la referendum se prezintă un număr relativ mic de cetățeni? Cât de corect ar fi să modificăm Constituția cu o prezență la vot de 17%, de exemplu? ”, s-a întrebat co-preşedintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Și Liviu Vovc, secretarul general al Platformei DA, spune că în condițiile în care instituțiile statului nu sunt suficient de puternice în fața provocărilor puse la cale de grupările criminale, organizarea referendumului este un exercițiu riscant.
„Referendumul poate fi organizat doar dacă nu este stare excepțională în țară. Respectiv, noi nu vom avea o Comisie pentru Situații Excepționale care să scoată din cursă exponenții lui Șor. Care este garanția că milioane nu vor fi pompate pentru ca acest referendum să aibă un rezultat negativ pentru Republica Moldova? Un referendum trebuie să fie făcut atunci când avem instituții puternice, când Șor va fi scos în afara politicii Republicii Moldova și toate acțiunile Federației Ruse vor fi la cel mai jos nivel. Noi am solicitat ca în Comisia pentru Integrare Europeană de pe lângă președintele Republicii Moldova să fie incluși și reprezentanții partidelor extraparlamentare”, a spus secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc.
Președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, spune că formațiunea sa susține organizarea unui referendum la subiectul aderării țării la UE. Totuși, potrivit politicianului, un eventual eșec ar pune Republica Moldova într-o lumină proastă în fața partenerilor externi.
„La ultimele trei scrutine pe care le-am avut în Republica Moldova, prezidențiale, parlamentare și locale, peste 60% din cetățeni și-au dat votul pentru partidele proeuropene. Cetățenii au dat mandat de încredere partidelor proeuropene, unui președinte proeuropean. O altă problemă este că dacă acest referendum va fi organizat, el va fi politizat. În caz că acest referendum nu va fi validat, ce face mai departe Republica Moldova? Alimentăm celelalte partide care sunt eurosceptice? Oferim avantaje partidelor pro-Est? Există riscul ca acest referendum să fie boicotat și să fie invalidat”, a spus președintele PSDE.
Referendumul republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar urma să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Inițiativa plebiscitului a fost lansată de președintele Maia Sandu.