VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina va produce mii de drone capabile să lovească Moscova și Sankt Petersburg

Kievul afirmă că va produce anul acesta mii de drone kamikaze cu rază de acțiune de până la 1.000 de km, capabile să lovească Moscova și Sankt Petersburg. 

Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Transformării Digitale din Ucraina, Mikhailo Fedorov, într-un interviu pentru Reuters, citat de Pravda. Sectorul producției dronelor kamikaze cu rază lungă de acțiune, de 300, 500, 700 și 1000 de km este în creștere. În urmă cu doi ani, această categorie nici nu exista, a spus acesta.

Potrivit ministrului, seria recentă de lovituri asupra instalațiilor petroliere rusești reflectă progresul guvernului ucrainean în dereglementarea rapidă a pieței dronelor și creșterea finanțării acesteia.

Potrivit oficialului guvernamental, în cadrul inițiativei BRAVE1, lansată de guvern anul trecut, au fost alocate aproximativ 2,5 milioane de dolari sub formă de granturi pentru startup-urile din sectorul producției de echipamente militare, iar această sumă ar urma să fie majorată de până la 10 ori în 2024.

Spre deosebire de Rusia, unde producția de drone este controlată de stat, majoritatea producătorilor din Ucraina sunt companii private. Potrivit lui Fedorov, doar una din 10 companii care dezvoltă drone capabile să lovească ținte din Moscova și Sankt Petersburg este deținută de stat.

Potrivit oficialului ucrainean, producția de drone militare a crescut de peste 120 de ori în 2023, ca parte a unui efort mai amplu de a dezvolta și produce astfel de echipamente pentru a reduce decalajul față de capacitățile de atac ale Rusiei. Mai exact, a precizat Fedorov, anul trecut au fost produse peste 300 de mii de drone de diferite tipuri, dintre care peste 100.000 au fost deja folosite pe front.

În situația de deficit de obuze de artilerie, autoritățile ucrainene pun accent pe producția de drone care se dovedesc a fi eficiente pe câmpul de luptă.

Președintele Volodimir Zelenski a stabilit ca obiectiv al Ucrainei în acest an să producă un milion de drone First Person View (FPV), care sunt mai ieftin de fabricat și sunt folosite în cantități uriașe de ambele părți ale frontului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.