VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlicov dă asigurări că tarifele la energia electrică și gaze în sezonul rece vor fi cu mult mai mici decât anul trecut

În prezent, R. Moldova are stocate aproape 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, suficiente până la mijlocul lunii februarie, iar în următoarea perioadă urmează să mai fie procurate volume necesare pentru sezonul rece. Chiar dacă pe piața internațională vor fi șocuri de preț, noi nu vom fi afectați de acestea. Declarațiile au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în plenul parlamentului, în dezbaterea moțiunii de cenzură înaintată de opoziție. Oficialul a dat asigurări că tarifele la energia electrică și gaze pentru consumatori în sezonul rece vor fi cu mult mai mici decât anul trecut.

„La moment avem aproape 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, plus volumele procurate în stocuri care urmează să vină și care ne vor ajunge până aproximativ la mijlocul lunii februarie, în funcție de cât de rece va fi iarna. În perioada următoare noi vom mai achiziționa volumele necesare pentru a ieși din sezonul rece și ceea ce putem promite cu certitudine tuturor cetățenilor este că iarna asta vor fi tarife cu mult mai mici decât anul trecut. Deja avem 35% reducere de tarif. Indiferent de ce se va întâmpla pe piața internațională și chiar dacă vor fi șocuri de prețuri în perioada de iarnă, noi suntem protejați și vom avea gaze la preț prognozabil. Compensațiile vor fi acordate iar cetățenii vor plăti mai puțin decât anul trecut, atât pentru energia electrică cât și pentru gaze”, a spus Ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a precizat că în prezent Energocom poate vinde gaze către Moldovagaz, cu prețul prognozat de 600 de dolari, tarif ce include toate costurile de stocare și transport.

Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie anul trecut Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră. Tariful pentru consumatorii casnici este în prezent de 18 lei și 6 bani per metru cub, cu TVA inclus.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.