VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul instituie o comisie națională responsabilă de schimbările climatice

Republica Moldova va avea o Comisie Națională privind Schimbările Climatice. Proiectul de lege privind crearea noii structuri a fost votată 55 de deputați. „Documentul a fost elaborat de Ministerul Mediului și are drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea protecției sănătății umane, stabilizarea concentrațiilor de GES în atmosferă, consolidarea rezilienței și reducerea vulnerabilității societății la schimbările climatice”, se arată în comunicatul Parlamentului.  

De asemenea, proiectul prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, prin transpunere, parțială, a mai multor regulamente și directive europene în acest domeniu.

„Documentul conține prevederi clare despre politicile statului în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptării la schimbările climatice. Potrivit autorului, implementarea prevederilor proiectului de lege va contribui la punerea în aplicare a acțiunilor și a măsurilor pentru a permite îndeplinirea obiectivului privind neutralitatea climatică pentru anul 2050. Alte prevederi ale proiectului se referă la monitorizarea, raportarea și verificarea (MRV) emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, se introduce sistemul MRV pentru emisiile de gaze în domeniul aviației, precum și monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de gaze cu efect de seră la instalațiile staționare și activitățile din domeniul aviației și transportului maritim”, se arată în comunicatul Parlamentului.

Proiectul mai conține prevederi referitoare la efectuarea controlului de stat în acest domeniu, răspunderea pentru încălcarea legislației și atribuțiile diferitor autorități. La nivel de Guvern va fi instituită Comisia Națională privind Schimbările Climatice, în calitate de organ interinstituțional, cu statut de coordonare și aprobare a politicilor în domeniul schimbărilor climatice și a proiectelor de investiții capitale publice în contextul atenuării și adaptării la schimbările climatice și managementul riscurilor de dezastre.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.