VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Janis Mazeiks, despre probabilitatea aderării R. Moldova la UE până în 2030

„Dacă Moldova va menține acest ritm accelerat de reformare, ca în ultimii doi ani, cred că aderarea la UE până în anul 2030 e posibilă”. Declarația a fost făcută pentru sursa ucraineană „Suspilne” de  Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Moldova, în ajunul Summitului Internațional al Primarilor de astăzi la Chișinău, relatează IPN.

În prezent, subiectul cadrului de negocieri se află în faza de aprobare a fiecărui parlament a țărilor-membre. „Cum vor avansa – nu pot face predicții”, a subliniat diplomatul.

De notat, Mazeiks a accentuat că UE dorește ca Moldova să adere la Uniunea Europeană împreună cu Transnistria reintegrată. „Pentru noi, există un singur partener de negocieri. Acesta este guvernul de la Chișinău. Și avem o singură Moldova în granițele ei recunoscute internațional. Este în interesul nostru ca Moldova să intre în UE cu o Transnistria reintegrată. Totodată, nu vrem ca țara să fie prinsă în chingile angajamentelor politice (de acest gen). Putem accepta ca mai întâi să aibă loc aderarea malului drept, teritoriu controlat de conducerea constituțională, urmând apoi reunificarea cu malul stâng. Dar aceasta este o opțiune nedorită” a declarat diplomatul.

Sursa citată menționează că la fel ca și în Moldova, una din marile probleme ale guvernanților din țara vecină Ucraina e alinierea la standardele europene a instituțiilor care fac justiția. În special, Bruxelles-ul cere Kievului reforma Curții Constituționale; continuarea reformei judiciare; combaterea corupției, inclusiv numirea șefului Procuraturii anticorupție; lupta împotriva spălării banilor; implementarea legii antioligarhice; armonizarea legislației audiovizuale cu legislația europeană; modificarea legislației privind minoritățile naționale.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.