VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Parlamentul European cere înființarea unui tribunal special pentru pedepsirea crimelor rusești

Într-o rezoluție adoptată joi, 19 ianuarie deputații din Parlamentul European (PE) au solicitat tragerea la răspundere a conducerii politice și militare ruse pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Rezoluția a fost adoptată cu 472 voturi pentru, 19 împotrivă și 33 abțineri.

Parlamentul European declară că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucea, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției în conformitate cu dreptul internațional.

Eurodeputații cer UE să insiste pentru crearea unui tribunal internațional special, în strânsă cooperare cu Ucraina și cu comunitatea internațională, care să urmărească penal conducerea politică și militară a Rusiei și aliații acesteia.

„Înființarea unui tribunal ar acoperi lacunele mari din actuala structură instituțională a justiției penale internaționale și ar completa eforturile de investigare ale Curții Penale Internaționale, care în prezent nu poate investiga crima de agresiune din Ucraina”, se arată în comunicatul PE.

Conducerea politică și militară din Rusia și Belarus trebuie trasă la răspundere

Menționând că modalitățile exacte și componența tribunalului special rămân de stabilit, eurodeputații subliniază că acesta trebuie să aibă competența de a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, ci și pe Aleksandr Lukașenko și pe apropiații acestuia din Belarus.

Eurodeputații subliniază, de asemenea, că lucrările pregătitoare ale UE privind tribunalul special ar trebui să înceapă fără întârziere și să se concentreze pe stabilirea modalităților pentru tribunalul special în cooperare cu Ucraina.

„Autoritățile ucrainene și internaționale trebuie sprijinite în vederea obținerii dovezilor care urmează să fie utilizate în viitor”, precizează instituția europeană.

Parlamentul European crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale că președintele Putin și conducerea Rusiei pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Eurodeputații subliniază că nu mai este posibil ca Federația Rusă sub conducerea lui Putin să revină la relațiile anterioare cu Occidentul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.