Pactul pentru Europa a fost semnat, duminică, de 12 partide de la Chișinău. Documentul se vrea a fi unul similar Declarației de la Snagov, semnată în 1995, de clasa politică de la București.
Reprezentanții formațiunilor respective au menționat că e vorba de un document istoric și că își asumă sincer angajamentul să depună toate eforturile pentru a duce R. Moldova în Uniunea Europeană.
La ceremonia de semnare a „Pactului pentru Europa” au participat, de asemenea, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.
Pactul a fost semnat de Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Social Democrat European, Partidul Național Liberal, Partidul Puterea Oamenilor, Partidul Mișcarea Alternativă Națională, Platforma DA, Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare, Partidul „Voința Poporului”.
Potrivit IPN, surpriza, nelămurită pe parcursul zilei de duminică, a fost că de la semnarea Pactului a lipsit Partidul Liberal-Democrat al lui Vlad Filat. Mai mult, în virtutea informațiilor lansate anterior, o serie de medii au scris că Pactul a fost semnat de 13 formațiuni politice.
În esență, partidele-semnatare și-au asumat angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, partidele și-au luat „obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”.
Cel de-al treilea punct al Pactului pentru Europa se referă la condamnarea războiului de agresiune „și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente, manifestându-ne atașamentul profund principiilor dreptului internațional și convențiilor, care apără suveranitatea, independența și integritatea statelor semnatare ale Cartei ONU, principii recunoscute în Constituția Republicii Moldova și tratatele fundamentale ale Uniunii Europene”.
Semnarea „Pactului pentru Europa” reprezintă un moment de o simbolistică deosebită, care demonstrează că Uniunea Europeană (UE) nu are culoare politică, a declarat astăzi Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, după ce reprezentanții partidelor respective și-au luat angajamentul de a face front comun pentru a duce Republica Moldova în familia europeană. Și Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, și-a exprimat convingerea că Republica Moldova și Ucraina au toate șansele să devină membre ale Uniunii Europene (UE) până la finele acestui deceniu. Menționând că se află pe final de mandat diplomatic, el a vorbit în română, dar a adresat în rusă un emoționant mesaj „acelor cetățeni din Republica Moldova, care privesc în direcția opusă UE. Din păcate, au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război”, a declarat ambasadorul Marko Șevcenko.