VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Pachetul legislativ privind SIS va fi revizuit. Lilian Carp: În urma avizului Comisiei de la Veneția vom reformula proiectele ca să nu existe confuzii și încălcări de drepturi

Comisia de la Veneția a confirmat că în pachetul de legi privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate există mai multe articole care încalcă drepturile cetățenilor, așa că unele norme vor fi revizuite de Parlament. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare pentru securitate și apărare, Lilian Carp, care a declarat că săptămâna viitoare vor fi organizate dezbateri publice în acest sens.

”Divergențele care există dintre proiectul de lege și aviz este că în anumite articole sunt definite foarte vag unele atribuții pe care trebuie să le aibă SIS. Trebuie să vedem cum reformulăm ca să nu existe confuzii îmn definiri. Un lucru important pe care trebuie să-l menționăm este faptul că anumite prevederi există și astăzi în lege, pe care noi le-am reintrodus în noul proiect de lege și Comisia de la Veneția vine să confirme că aceste articole încalcă, de fapt, drepturile cetățenilor. Astfel, Comisia solicită ca o parte din aceste articole care sunt astăzi în lege să fie reformulate și practic se propune și direcția în care trebuie reformulate”, a declarat Lilian Carp.

Totuși, potrivit legislatorului, măsurile speciale de investigație ale SIS sunt acele aspecte care au stârnit cele mai multe discuții în spațiul public.

”Astăzi există o subcomisie în cadrul comisiei parlamentare pentru securitate care este condusă de opoziție. Legea actuală copiază anumite prevederi din legea precedentă, dar care nu oferă foarte multe posibilități de control a acestei subcomisii asupra activității SIS și nu oferă foarte multe atribuții în ceea ce privește monitorizarea măsurilor speciale de investigații. Săptămâna viitoare vom avea o dezbatere publică privind aceste proiecte”, a mai adăugat Lilian Carp.

Amintim că experții Comisiei de la Veneția au analizat noul pachet legislativ prin care Parlamentul vrea să consolideze Serviciul de Informații și Securitate. Printre principalele observații sunt riscul ca șeful SIS să fie subordonat politic și faptul că instituției i se acordă competențe foarte extinse și nedefinite. Comisia a precizat că întărirea serviciului de informații este justificată, mai ales în contextul războiului din Ucraina, însă acest lucru trebuie făcut conform standardelor internaționale privind drepturile omului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.