VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Orele de maximă audiență pentru televiziune urmează să fie majorate

Orele de maximă audiență pentru televiziune urmează să fie majorate cu câte o oră dimineață și seara. Acestea vor constitui intervalul între orele 06.00 și 10.00 și, respectiv, 17.00 și 24.00. Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale supus consultărilor publice de către Comisia parlamentară de profil.

Proiectul urmează să detalieze și să clarifice normele ce vizează ore de maximă audiență și a mesajelor sau spoturilor de autopromovare. Astfel, se propune tratarea spoturilor de autopromovare ca programe locale, dat fiind faptul că la realizarea acestora sunt folosite resurse redacționale.

Modificările mai prevăd că furnizorii de servicii media vor avea obligația de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 80% în limba română din totalul programelor realizate, transmite IPN. Excepție vor constitui furnizorii ale căror servicii media se adresează comunităților din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară. Aici va fi stipulată obligația de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română, precum și programe de producție proprie în limba minorității respective.

Potrivit proiectului, filmele vor fi transmise cu dublare sau subtitrare în limba română, păstrându-se coloana sonoră originală sau, după caz, versiunea lingvistică licențiată. Filmele pentru copii vor fi dublate sau sonorizate în limba română, făcând excepție furnizorii ale căror servicii media audiovizuale se adresează comunităților din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară.

Unul dintre autorii proiectului, Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, a declarat că proiectul vine să concretizeze norme legale valabile astăzi.

Și această concretizare vine din practica reală a Consiliului Audiovizualului, astfel încât să fie clare atât pentru CA cât și pentru subiecții reglementați. De asemenea, modificările au fost necesare pentru a clarifica mecanismele ce țin de regimul proprietății. „Practica reală a demonstrat că e dificil ca regulatorul să facă aici ordine. Și pentru a clarifica niște norme se propun aceste modificări”, a notat Ion Bunduchi.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.