VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Oliver Várhelyi, mesaj ferm de susținere pentru Moldova, la ședința plenară a Parlamentului European

Deși Rusia și reprezentanții săi lucrează activ pentru a destabiliza Guvernul Republicii Moldova, acesta continuă să facă reforme care urmăresc să aducă Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, în discursul său ținut în plenul Parlamentului European în numele înaltului reprezentant Josep Borrell.

„De la începutul invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, Moldova se confruntă cu consecințele agresiunii brutale a Rusiei la doar zeci de kilometri distanță de la frontierele sale.

Țara s-a confruntat cu un număr tot mai mare de provocări, cum ar fi pierderea piețelor cheie, creșterea inflației, încălcări ale spațiului său aerian și proteste organizate. Cu toate acestea, Moldova a arătat o solidaritate remarcabilă cu refugiații care au părăsit Ucraina”, a declarat Oliver Várhelyi.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, a atenționat că în ultimele luni s-au intensificat încercările Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova prin acțiuni hibride.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat cu privire la planurile de a se încerca o schimbare a puterii prin mijloace violente. Minciunile Rusiei cu privire la faptul că Ucraina ar fi concentrat trupe pentru a ataca regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, regiunea transnistreană, au fost imediat negate de Chișinău, potrivit IPN.

În același timp, prețurile mari la energie și inflația ridicată au sporit povara asupra populației, ceea ce a înrăutățit condițiile de viață. Rusia a folosit din nou aprovizionarea cu energie ca armă politică, însă Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul UE, a reușit să facă față acestor provocări fără precedent”, a remarcat Oliver Várhelyi.

Comisarul pentru vecinătate și extindere a apreciat că, în pofida tuturor presiunilor, Moldova, acum ca țară candidată la UE, continuă să lucreze asupra reformelor, care urmăresc să aducă țara mai aproape de Uniunea Europeană. Pe parcursul ultimelor 12 luni, UE a elaborat un pachet cuprinzător de sprijin în valoare de peste 1 miliard de euro pentru a consolida rezistența Moldovei.

„Planul economic și de investiții pentru partenerii noștri estici are un potențial semnificativ, care trebuie valorificat pe deplin pentru a sprijini agenda de reforme a Republicii Moldova. Cele cinci inițiative emblematice pe care le-am agreat împreună urmăresc să deblocheze 1,6 miliarde EUR de investiții pentru Moldova. Noi susținem modernizarea sectorului de apărare al Republicii Moldova cu sprijinul Facilității Europene pentru Pace. Prin oferirea a 47 de milioane de euro, vom dubla efectiv bugetul național de apărare al Republicii Moldova”, a menționat Comisarul pentru vecinătate și extindere.

„Înaltul reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell continuă lucrările de pregătire a unei posibile misiuni civile a UE PSAC pentru a consolida și mai mult securitatea și reziliența Republicii Moldova. Desfășurarea unei astfel de misiuni ar oferi încă un semnal politic important al sprijinului Uniunii Europene în circumstanțele actuale dificile.

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă, împreună cu statele membre, explorează, de asemenea, un posibil nou regim de sancțiuni, vizând persoane, care încearcă să destabilizeze această țară”, a mai spus Oliver Várhelyi.

Moldova va găzdui în luna iunie cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. „Vreau să vă asigur că Uniunea Europeană este solidară cu poporul Moldovei, chiar și în aceste vremuri dificile. Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană”, a declarat Oliver Várhelyi la sfârșitul discursului său.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.