VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oficial român: Autostrada Unirii, care va lega R. Moldova de România, avansează în etapele de proiectare și licitații

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, supranumită și Autostrada Unirii va avea o lungime de peste 90 de km. Pe traseul autostrăzii, care va uni Republica Moldova cu România, vor fi construite 55 de poduri, 2 tunele și 9 noduri rutiere. Potrivit autorităților române, unele lucrări sunt la etapa de proiectare, iar pe alte tronsoane sunt anunțate licitații.

Valoarea estimativă a proiectului de construcție a Autosrăzii Unirii este de 2-3 miliarde de euro, lucrările urmând să fie realizate etapizat până în 2027-2030 a afirmat pentru Radio Moldova vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă.

Potrivit oficialului, varianta de traseu avizată este formată dintr-un drum de legătură care va asigura conexiunea cu viitoarea Autostradă Târgu Mureș – Iași – Ungheni și care va traversa râul Prut pe două piste paralele, pentru fiecare sens de circulație, cu o lungime de aproximativ 300 de metri. Durata pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 2 ani, din care 6 luni perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor.

„Dezvoltarea autostrăzii Unirii cu indicativul A 8 se află în momentul de față la ultima etapă care va trebui să o descrie pe unde trece, ce zone traversează, sectorul estic de la Moțca la Pașcani, Podiloaie, Lețcani ocolind municipiul Iași pe la nord și mergând către noul pod de la Ungheni este în această etapă de finalizare a studiului de fezabilitate. Tronsonul acesta dintre Târgul Neamț, Moțca, Iași, Ungheni, din indicații, vorbesc de 2-3 miliarde de euro. Pentru podul de la Ungheni este un proiect distinct de aproape 160 de milioane de lei. Mă bucur să putem constata că avem deja licitația cu oferte depuse, sunt trei oferte. Practic autostrada noastră se va finaliza, inclusiv cu podul dincolo de Prut, urmând ca Republica Moldova să realizeze conexiunile necesare la infrastructura și rețeaua de drumuri naționale sau europene”, a declarat Marius Danga.

Potrivit presei române, un constructor din Ucraina unul din Republica Moldova și un altul din România au depuse oferte la licitația pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii. Valoarea estimată a contractului este de 156,26 milioane de lei, fără iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Totodată, Ministrul Infrastructurii și dezvoltării Regionale de la Chișinău Moldova, Andrei Spînu, a semnat sătămâna aceasta Acordul de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căruia urmează să fie finanțată realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii unei Autostrăzii Ungheni – Chișinău – Odesa. Potrivit oficialului, până la sfârșitul anului 2025 va fi încheiat și studiul de fezabilitate, pentru acest segment de drum.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.