VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O nouă discuție Putin-Erdogan. Kremlinul anunță „crearea unui hub regional de gaze” în Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut duminică, 11 decembrie o nouă discuție la telefon cu Vladmir Putin, Kremlinul anunțând că cei doi au vorbit despre „crearea unui hub regional de gaze în Turcia”.

Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Tayyip Erdogan, au discutat despre „proiectele energetice comune”, în special în sectorul gazelor.

„Luând în considerare rezultatele recentelor discuții de la Istanbul cu Alexei Miller, președintele Comitetului de management al Gazprom, a continuat schimbul de opinii cu privire la inițiativa de a crea un hub regional de gaze în Turcia”, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului.

Cei doi oficiali au mai discutat despre implementarea Acordului de la Istanbul din 22 iulie privind reluarea exporturilor de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră și exportul de produse agricole și îngrășăminte rusești.

„Acordul are un caracter complex, care necesită înlăturarea obstacolelor pentru livrările relevante din Rusia pentru a satisface cererile țărilor care au cea mai mare nevoie”, se mai menționează în comunicat.

La rândul său, biroul lui Erdogan a transmis că președintele Turciei a vorbit cu Vladimir Putin, despre relațiile în domeniul energetic, probleme regionale, inclusiv coridorul cerealelor și lupta împotriva terorismului.

Președintele Turciei și-a exprimat dorința sinceră pentru încheierea cât mai curând posibil a războiului dintre Rusia și Ucraina.

Ankara a acționat ca mediator, împreună cu ONU, pentru un acord care garantează exporturile de cereale atât din Ucraina, cât și din Rusia, doi dintre cei mai mari producători mondiali.

Menționăm Turcia a rămas neutră în conflictul din Ucraina, abținându-se să se alăture sancțiunilor impuse de Occident Rusiei și menținând relații bune atât cu Moscova cât și cu Kievul.

Turcii au găzduit două runde de tratative între cele două părți, dar ultima, care a avut loc în martie, nu a avut nici un rezultat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.