VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O formă agresivă de cancer, cel pancreatic, ar putea fi depistat ușor cu ajutorul inteligenței artificiale

O nouă descoperire în lumea medicală ar putea salva milioane de vieți. Cu ajutorul inteligenței artificiale, una dintre cele mai agresive forme de cancer, cel pancreatic, ar putea fi depistată mult mai ușor în faze incipiente. Totul pe baza imagisticii cu raze X.

Potrivit euronews.ro, noua metodă ”deep lerning”, adică o rețea neurală mai complexă și aprofundată, a fost denumită Panda. Aceasta are capacitatea de a amplifica şi identifica unele caracteristici patologice subtile în imaginile simple de tomografie computerizată, care până acum erau foarte dificil de detectat cu ochiul liber.

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai agresive forme, este o tumoare profund malignă. Șanse mari de vindecare sunt atunci când este detectat în faze incipiente.

Panda a fost antrenată în urma stocării datelor de la 3.208 pacienți. Potrivit unui studiu, sensibilitatea atinsă de instrumentul de inteligenţă artificială a fost de 95%. Programul a fost extins ulterior la peste 5300 de pacienţi din China şi din Cehia, pe baza tomografiilor computerizate abdominale, iar performanța a depășit-o cu mult pe cea a unui radiolog mediu.

Când vorbesc despre sensibilitate, specialiștii se referă la capacitatea unui test de a desemna un individ cu boală ca fiind pozitiv. Specificitatea unui test reprezintă capacitatea sa de a desemna un individ, care nu are o boală, ca fiind negativ.

În mediul clinic, modelul Panda a fost testat de peste 500 de mii de ori, înregistrându-se doar un rezultat fals pozitiv la un număr de o mie de teste.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.