VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ecoul persecuțiilor sovietice, amplificat în Rusia modernă. Peste 1000 de deținuți politici se află în închisorile rusești 

În închisorile din Rusia se află, în prezent, 1010 deținuți politici, cu peste 40% mai mulți decât în ultimii cinci ani de existență a Uniunii Sovietice. Dintre aceștia, 747 și-au primit deja sentința definitivă, iar ceilalți se află încă sub urmărire penală fiind în arest. Cifrele se regăsesc într-un raport al Proiectului pentru drepturile omului ”OVD-Info”, care a făcut o analiză a persecuțiilor și dosarelor deschise din motive politice în perioada 2012-2023. 

Organizația a constatat că situația este mult mai gravă, de exemplu, decât în anii 1986-1987, atunci când în Uniunea Sovietică, în pușcării se aflau aproximativ 700 de persoane acuzate de ”propagandă antisovietică” sau de ”promovarea ideilor ce subminează statul sovietic”.

OVD-Info susține că, în total, cifra rușilor supuși, sub o formă sau alta, persecuțiilor din motive politice, pe numele cărora ar fi intentate și dosare, se ridică la peste 3400. Aproximativ o treime dintre ei sunt acuzați de afiliere la diferite organizații extremiste, după care urmează cei anchetați pentru acțiuni de violență față de reprezentanții puterii și cei care distribuie „falsuri” despre armata rusă și despre ”operațiunea militară” din Ucraina. 

Cel mai des, rușii devin victime ale persecuțiilor din motive politice la Moscova, în peninsula Crimeea, anexată în 2014, și în Sankt Petersburg.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.