VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

O expoziție de carte veche a fost inaugurată la Biblioteca Națională

În contextul marcării Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor a inaugurat astăzi, 16 ianuarie expoziția cu genericul „Vechi cărți călătoare”.

Potrivit reprezentanților Bibliotecii Naționale, expoziția pune în evidență cartea veche religioasă din perioada secolelor XVII-XIX, parte odinioară a bibliotecilor mănăstirilor și bisericilor din Republica Moldova, devenite în timp bunuri patrimoniale ce se păstrează cu sfințenie în colecțiile instituțiilor de cultură din țară, în cazul de față în colecțiile Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor.

Printre cele 50 de exemplare expuse, publicul are ocazia să cunoască unica carte păstrată până astăzi, din colecția scriitorului Constantin Stamati proprietar al moșiei și ctitor al bisericii din comuna Ocnița; un exemplar ce poartă semnătura lui Alexandru Hâjdău, scriitor român din Basarabia, tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, dar și alte cărți religioase ce poartă amprentele Mitropolitului Moldovei Veniamin Costachi, Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, Arhiepiscopului Chișinăului Irinarh Popov, etc.

Expoziția poate fi vizitată pâna la 31 martie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.