VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ministrul Economiei propune adoptarea modelului finlandez pentru studenții străini care vor să muncească în R. Moldova

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba susține că în prezent, studenții străini au dreptul să lucreze maximum 10 ore pe săptămână în timp ce angajatorii din R. Moldova se confruntă cu lipsa forței de muncă. În context, ministrul propune adoptarea modelului finlandez și să fie permise 30 de ore de muncă pe săptămână.

„În Moldova sunt peste 5000 de studenți străini. Conform legii noastre, persoanele cu drept de ședere pentru studii au dreptul să lucreze maximum 10 ore pe săptămână. Sunt mulți studenți străini care lucrează, dar sunt limitați. În același timp, una din principalele probleme structurale cu care se confruntă angajatorii în Moldova e lipsa forței de muncă.

Exemplu: în Finlanda, unde mi-am făcut și eu studiile și am și muncit part-time pentru a-mi susține existența, studenții străini au dreptul să muncească 30 de ore pe săptămână, iar asta să fie în medie 120 ore pe lună, sau un total de 1560 ore pe an, lucru ce oferă o flexibilitate mai mare, în funcție de ciclul academic”, a scris Alaiba pe pagina persoanlă de Facebook.

Ministrul a declarat că va fi preluat modelul finlandez și va veni cu o propunere de a crește numărul de ore de muncă pe săptămână la maximum 30.

„Facem ca în Finlanda. O să propunem și noi să creștem la maximum 30 de ore pe săptămână pentru acei studenți care vor să și muncească în Moldova. Da, oamenii vin pentru studii. Dar dacă decid să muncească part-time și dacă le permite timpul, atunci să fie liberi o facă”, a precizat ministrul Economiei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.