Un medic din Capitală a fost condamnat la un an de închisoare, fiind învinuit că, în perioada pandemiei de Covid, în urma unei erori, a plasat o pacientă de 64 de ani într-un salon cu bolnavi de coronavirus. Femeia, care a fost testată negativ la Covid, ar fi murit la scurt timp după ce a fost infectată de pacienții bolnavi din salon. Cazul a avut loc la mijlocul lunii martie 2021, la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău.
Newsmaker transmite că, săptămâna trecută, Oficiul Buiucani al Judecătoriei Chișinău l-a condamnat pe medic la un an de închisoare, cu un termen de probă de 2 ani. Doctorul nu și-a recunoscut vina și poate ataca decizia la Curtea de Apel.
Potrivit deciziei instanței, femeia a fost internată într-un salon cu mai mulți pacienți testați pozitiv la Covid-19 la indicația medicului psihiatru. Acesta ar fi încurcat numele pacientei testate negativ cu cel al unei alte paciente, care avea același nume, însă care a fost testată pozitiv. A doua zi, lucrătorii medicali și-au dat seama că victima a fost transferată din greșeala într-un salon cu pacienții pozitivi la Covid și au izolat-o într-un alt salon. La doar câteva zile distanță, însă, femeia a decedat. Concluzia a fost infecție acută virală SARS-CoV-2.
Experții au concluzionat că decesul pacientei putea fi evitat, dacă ultima nu era transferată din greșeală în altă secție unde a putut fi infectată, mai transmite Newsmaker. Specialiștii spun că medicul de gardă era obligat să stabilească identitatea pacientei cu testul COVID-19 pozitiv.
Potrivit deciziei, medicul psihiatru nu și-a recunoscut vina pentru cele incriminate. Totuși, el a recunoscut că a încurcat pacientele în timpul transferării.
„Erau 2 paciente cu familia Popa, toată ziua a lucrat, era obosit, la ora târzie noaptea a parvenit rezultatul pe telefon, nu este ușor să vezi rezultatul cu scris de mână pe telefon. Astfel a confundat pacientele”, a declarat medicul instanței.
Pe 15 februarie, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani l-a recunoscut pe Vasile Starîș vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 213 lit. b) Cod penal și l-a condamnat la un an închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.
„Conform art. 90 Cod penal, pedeapsa sub formă de închisoare se suspendă condiționat pe un termen de probațiune de 2 (doi) ani”, se arată în textul deciziei.
Medicul este obligat ca în termenul de probațiune să nu-și schimbe domiciliul și/sau reședința fără consimțământul organului de probațiune și nici să nu părăsească țara, până la intrarea sentinței în vigoare.
Instanța a dispus, de asemenea, ca Spitalul Clinic de Psihiatrie să-i achite fiului victimei puțin peste 9 mii de lei cu titlu de prejudiciu material cauzat și suma de 30 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral. Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău.