O angajată din cadrul Direcției Educație Tineret și Sport al sectorului Râșcani, mun. Chișinău a fost condamnată pentru infracțiunea de corupere activă săvârșită în coparticipare cu administratorul unei persoane juridice.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost pornită în luna februarie 2019 în temeiul sesizării unei persoane publice din cadrul Direcției Educație Tineret și Sport (DETS) sectorul Buiucani, mun. Chișinău, care a fost coruptă de un angajat din cadrul DETS al sectorului Râșcani mun. Chișinău și de administratorul unei persoanei juridice.
”În schimbul remunerației ilicite promise, persoana publică urma să anuleze procedura de achiziție a serviciilor publice și să favorizeze încheierea unui contract de prestări servicii cu persoana juridică administrată de unul din coparticipanți. În schimbul acestor acțiuni persoanei publice din cadrul DETS Buiucani i-au fost promise 21% din 146 939 lei valoarea contractului de achiziții publice încheiat cu agentul economic.
Urmare a acțiunilor procesuale desfășurate de organul de urmărire penală al CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au fost administrate probe suficiente, iar la 27 septembrie 2019 cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în privința angajatului DETS Râșcani, Manoila Lilia, administratorului persoanei juridice, Malișevschi Valentina și în privința persoanei juridice Sardis Exim pe faptul infracțiunii de corupere activă săvârșită de două persoane”, se arată în comunicatul remis.
În același timp, în privința aceluiași angajat din cadrul DETS Râșcani, Manoila Lilia a mai fost pornită și expediată în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție o cauză penală pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, săvârșită în complicitate cu șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei.
Prin urmare, șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei în calitate de autor al infracțiunii, depășindu-și atribuțiile de serviciu, intenționat a trucat procedura de achiziții publice. În rezultat, a fost încheiat un contract formal de achiziționare a serviciilor pentru mai multe licee din mun. Chișinău, în sumă totală de 297 000 lei.
În pofida faptului că serviciile nu au fost prestate conform contractului de către persoana contractată, șeful DETS Râșcani a semnat procesele-verbale de recepție finală a lucrărilor, fiind transferate mijloacele bănești persoanei care formal urma să îndeplinească lucrările.
Conform probelor administrate s-a stabilit că, mijloacele bănești în sumă de 297 000 lei ce constituie prejudiciul cauzat Consiliului Municipal Chișinău, au ajuns la complicele Manoila Lilia, angajată a DETS Râșcani. Ulterior, banii obținuți au fost împărțiți cu șeful DETS Râșcani.
Prin urmare, cauzele penale indicate au fost conexate în instanța de judecată și s-au examinat într-o procedură unica timp de 3 ani.
În cadrul dezbaterilor judiciare acuzatorul de stat a solicitat condamnarea inculpaților pentru infracțiunile incriminate, solicitând pedeapsa cu închisoarea cu suspendarea executării acesteia pe o perioada de probațiune de 3 ani, aplicarea amenzii în sumă de 250.000 lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de demnitate publică pe o perioada de 4 ani.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 24 noiembrie 2022 angajata DETS Râșcani, Manoila Lilia a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal (coruperea activă), la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de 3 ani, cu amendă în mărime de 200.000 lei.
Administratorul persoanei juridice, Malișevschi Valentina a fost condamnată în temeiul art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, primind aceiași pedeapsă.
Cât privește, persoana juridică Sardis Exim, aceasta a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, fiind aplicată pedeapsa sub formă de amenda în mărime de 600 000 lei cu privarea de dreptul de a desfășura anumite activități pe o perioadă de 3 ani.
În privința șefului și angajata DETS Râșcani, învinuiți în comiterea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de serviciu, procesul penal a fost încetat din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, dar constituie contravenție.
Acțiunea civilă înaintată de Consiliul mun. Chișinău cu privire la încasarea prejudiciului material în sumă de 297.900 lei a fost respinsă de instanța de judecată.
”Procuratura Anticorupție va contesta cu apel sentința Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani, așa cum consideră că instanța de judecată neîntemeiat a încetat procesul penal în privința Șefului și angajatei DETS, fapt care a condiționat și respingerea acțiunii civile înaintate de Consiliul municipal”, se arată în comunicatul remis.