VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul vizitatorilor în Moldova, în 2023, a depășit recordul istoric din 2019

Timp de 20 de ani, din 2004 și până în prezent, pensiunile moldovenești, un sector al turismului practic inexistent, au reușit să înregistreze aproape 50 de mii de vizitatori, atât localnici cât și străini. Doar în ultimii trei ani s-a triplat numărul vizitatorilor, față de ceea ce a fost până la pandemie. Anul trecut 391 de mii de persoane au vizitat Republica Moldova, fiind depășit recordul istoric din 2019, când au fost înregistrați 375 de mii de turiști. Constatările aparțin expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

Referindu-se la turiștii cazați în structurile de primire turistică, moldoveni și străini, expertul a constatat că în 2005 au fost înregistrați 305 mii de persoane, iar în 2007 – 317 mii de persoane. În 2009 numărul turiștilor a scăzut la 228 de mii, iar până în 2019 a crescut la 375 de mii de turiști. În timpul pandemiei COVID-19, numărul vizitatorilor a scăzut, atât trimestrial, cât și în valoare anuală – până la 75 de mii a scăzut în trimestrul I din 2021. Treptat, numărul turiștilor a crescut până la 391 de mii de persoane, în valoare anuală, în trimestrul IV din 2023.

Anul trecut cei mai mulți vizitatori străini veniți și cazați în structurile de primire turistică din Republica Moldova sunt din România (39%). Aceștia sunt urmați de turiștii din Italia (14,4%), Ucraina (14%), Germania (5,3%), SUA (5,2%), Belgia (4,5%), Franța (3,3%) etc. „Creșterea numărului de turiști a încurajat oamenii să facă investiții și să creeze locuri de cazare, mult peste capacitatea disponibilă de turiști care se odihnesc în Republica Moldova. Trebuie să crească de cel puțin trei ori numărul vizitatorilor față de cei pe care îi avem în prezent. Trebuie să fie promovată imaginea Republicii Moldova ca destinație de odihnă, atât pentru străini, dar în mod special pentru moldoveni. Moldovenii trebuie să aibă un interes mai mare să viziteze Republica Moldova, apoi să se aștepte să vină și străinii”, a opinat Veaceslav Ioniță.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.