VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul elevilor în școlile profesionale a scăzut cu 3,5%. Meseriile inginerești continuă să fie cele mai solicitate

În prezent, în cele 38 de școli profesionale și cinci centre de excelență din țară învață 13 900 de elevi. Cifra este cu 3,5% mai mică decât cea din anul trecut. În schimb, datele statistice arată că în colegii numărul studenților a crescut cu 2,2 la sută.

Datele Biroului Național de Statistică arată că peste 43% dintre elevii din școlile profesionale studiau în domeniul ingineriei. Pe locul al doilea, cu 16,8%, urmează arhitectura și construcțiile, iar 15,7 la sută dintre elevi au ales domeniul prelucrării și fabricării. Totodată, cele mai solicitate meserii sunt cele de bucătar, mecanic auto, lăcătuș, electrogazosudor, cofetar, tencuitor și cusătoreasă.

Dacă în cazul colegiilor, raportul dintre fete și băieți este aproape egal, atunci în școlile profesionale ponderea băieților este de aproximativ 73%.

La capitolul învățământul profesional tehnic postsecundar, datele BNS arată că numărul de studenți care învață la cele 13 centre de excelență și 37 de colegii a ajuns la 32 300, în creștere cu 2,2%.

Majoritatea elevilor din învățământul profesional tehnic postsecundar, peste 87%, învață în instituțiile publice, iar jumătate dintre ei sunt în bază de contract.

În ceea ce privește distribuția elevilor pe domenii generale se atestă o pondere mai mare a celor din domeniile inginerie, prelucrare și construcții (23,7%), afaceri, administrare și drept (22,4%), sănătate și asistență socială (17,4%), urmate de IT (11,4%) și servicii (9,5%).

Precizăm, că cei peste 46 de mii de elevi din școlile profesionale și colegii sunt instruiți de 3600 de cadre didactice.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.