VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul de pasageri care au zburat anul trecut prin Aeroportul Chișinău a crescut cu 23%. Destinațiile preferate de moldoveni

Tot mai mulți moldoveni preferă să călătorească cu avionul. Pe parcursul anului trecut, aproape 3 milioane de pasageri au trecut prin Aeroportul Internațional Chișinău, mai mult cu 23% față de anul 2022.

Potrivit unui raport al Aeroportului Internațional Chișinău, pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de pasageri care au traversat frontiera de stat prin aeroportul a crescut cu 23% față de anul 2022 și a constituit 2.838.073 de pasageri.

Pe parcursul anului 2023, 19 companii aeriene au efectuat zboruri charter si zboruri regulate de pe Aeroportul Internațional Chișinau spre 40 destinații mondiale, dintre care 6 companii aeriene noi cum ar fi AZAL, Israir Airlines, El Al, Arkia, Aegean Airlines, Wizz Air.

La finele anului 2023 și-au anunțat lansarea zborurilor regulate din sezonul de vară 2024 încă 3 companii aeriene: Eurowings, Georgian Wings și Air Baltic. În total, anul trecut, Aeroportul a înregistrat 24.947 de zboruri.

Potrivit AIC, în anul 2023 a avut loc majorarea numărului de destinații, orarul de zbor fiind completat prin 8 destinații cu zboruri spre Munich, Podgorica, Dubai, Baku, Tirana, Atena, Valencia, Sri Lanka.

Totodată, în această perioadă compania aeriană low-cost Wizz Air și-a reluat operarea din Chișinău către 3 destinații (Roma, Milan, Londra), iar Turkish Airlines, LOT, Tarom, Austrian Airlines și-au mărit frecvențele pe destinațiile de bază.

Amintim că din 1 iulie 2023 taxa pentru modernizarea aeroportului a fost redusă de la 9 euro la 4,5 euro per pasager la plecare, iar din 1 ianuarie 2024 aceasta este eliminată definitiv.

Menționăm că începând cu 18 ianuarie, aeroportul din Chişinău va folosi abrevierea RMO – însemnând Republica Moldova – în locul denumirii actuale, KIV, care datează din perioada sovietică.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.