VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Norvegia susține că va ajuta UE să facă faţă preţurilor mari ale gazelor, după reducerea livrărilor de către Rusia

Norvegia a declarat joi că preţurile mari ale gazelor nu sunt în interesul său şi că va colabora cu UE pentru a stabiliza piaţa, deşi cel mai mare furnizor de gaze din Europa funcţionează deja la capacitate, încercând să umple un gol lăsat de Rusia, transmite Reuters.

Uniunea Europeană se confruntă cu impactul creşterii preţurilor gazelor, care a condus la aprecierea inflaţiei, a împins unele companii de utilităţi în prag de faliment şi riscă să provoace recesiune, determinând propuneri urgente din partea Comisiei Europene pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile.

”Nu este în interesul Norvegiei să avem aceste creşteri extraordinare ale preţului gazelor”, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere reporterilor, după o întâlnire cu companiile de gaze pentru a discuta modalităţi de a reduce preţul la care Norvegia vinde în Europa.

Creşterea preţurilor gazelor în Europa, cu 250% sau chiar mai mult în ultimul an, a sporit puternic veniturile din exporturi ale Norvegiei, dar a provocat probleme mari companiilor energetice prinse în această criză.

De când Rusia a redus livrările de gaze către Europa, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze din regiune, Moscova atribuind reducerile unor probleme tehnice cauzate de sancţiunile occidentale, în urma invaziei sale în Ucraina.

Europa spune că acesta este un pretext.

Norvegia este de aşteptat să producă aproximativ 122 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze în acest an, conform previziunilor oficiale din luna mai, în creştere cu 8% faţă de 2021, deoarece producătorii au măritut cât mai mult posibil producţia.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că exporturile de gaze ruseşti către UE vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an, a relatat Interfax.

Rsuai a livrat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi în UE în 2021.

Miniştrii Energiei din UE vor încerca să aprobe noi măsuri de reducere a preţurilor la gaze şi energiei, la un summit de urgenţă din 30 septembrie şi au cerut Norvegiei, care nu este membră UE, să ajute.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.