VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

USAID oferă asistență R. Moldova pentru consolidarea sectorului energetic al țării

Sezonul de încălzire din iarnă pune o presiune suplimentară asupra Moldovei și a oamenilor săi. Anul acesta, odată cu invazia brutală a Rusiei în Ucraina, creșterea prețurilor la gaze, ca urmare a crizei energetice cauzate de războiul lui Putin și reducerea fluxurilor de gaze către Europa, iarna se așteaptă a fi și mai grea. Această situație justifică odată în plus necesitatea urgentă a Moldovei de a-și diversifica sursele de energie și de a îmbunătăți securitatea energetică a țării.

În acest context, Statele Unite colaborează cu Guvernul Moldovei, pentru a promova securitatea energetică a țării, prin intermediul Proiectului Consolidarea Securității Energetice a Moldovei (Moldova Energy Security Activity – MESA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Prin programul respectiv, USAID își extinde eforturile pentru a consolida și diversifica sectorul energetic al Republicii Moldova, astfel dezvoltând securitatea energetică a țării pe termen lung, fapt care susține suveranitatea Republicii Moldova.

Astăzi, Adjuncta Administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKee, împreună cu Ambasadorul Kent Logsdon, și Directorul Misiunii USAID Moldova Scott Hocklander au vizitat Moldelectrica. USAID colaborează cu Moldelectrica de mai mulți ani pentru a facilita integrarea în rețeaua electrică europeană, a promova energia regenerabilă și a facilita pregătirea pentru securitatea cibernetică a Moldovei.

USAID oferă asistență pe termen lung în domeniul securității energetice, sprijinind Moldelectrica la integrarea cu ENTSO-E, pentru a ajuta la identificarea și prevenirea incidentelor cauzate de lipsa de gaze; la crearea unui parteneriat cu operatorul de sistem de energie electrică din România, pentru a facilita comerțul cu energie electrică; dezvoltarea codurilor naționale de rețea, care se sincronizează cu codurile de rețea ale Uniunii Europene, pentru a promova comerțul cu piețele europene de energie electrică; dezvoltarea unui proces de certificare a unităților de producere a energiei electrice în baza standardelor internaționale; și achiziționarea de tehnologii, pentru a îmbunătăți performanța și sustenabilitatea sistemului de alimentare cu energie, a integra energia regenerabilă în rețea și a furniza o energie mai sigură către consumatori.

Totodată, USAID și Guvernul Moldovei își propun trei obiective de bază pentru MESA:conectarea la rețeaua electrică și piețele de electricitate din Moldova cu Europa; valorificarea surselor de energie regenerabilă, pentru a crește alimentarea cu energie, a reduce dependența de alte țări și atragerea investițiilor din sectorul privat în inițiativelele de generare a energiei și eficiență energetică.

“Considerăm că conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova la sistemele europene, atragerea investițiilor în producția internă de energie pură și identificarea noilor surse de gaze naturale va asigura o creștere economică durabilă și va cataliza integrarea Moldovei în Europa”, a menționat Adjuncta Administratoare McKee.

Președintele Republicii Moldova a participat la evenimentul dedicat celor 30 de ani de activitate a USAID în țara noastră, iar în mesajul adresat cu acest prilej, șefa statului a menționat că timp de trei decenii Agenția SUA a contribuit la transformarea relațiilor bilaterale dintre Moldova și Statele Unite într-o prietenie puternică și a mulțumit pentru susținerea și solidaritatea oferite R. Moldova. 

Pe parcursul a 30 de ani de activitate a USAID în R. Moldova u fost implementate peste 130 de proiecte în valoare de 648 de mil. de dolari.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.