VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi neînțelegeri între liderii europeni pe tema crizei energetice, în special privind plafonarea prețurilor gazelor și pachetele naționale de asistență

Noi neînțelegeri între liderii europeni pe tema crizei energetice, în special privind plafonarea prețurilor gazelor și pachetele naționale de asistență. Polonia acuză Germania de „egoism”, pentru planul de subvenționare a energiei, scrie Reuters.

Reuters scrie că majoritatea statelor europene au cerut Bruxelles-ului să propună un plan detaliat cu privire la plafonarea prețurilor gazelor naturale, dar nu există consens în acest sens la nivelul UE. Diferențele dintre statele membre au apărut când unele guverne și-au manifestat dorința pentru un plafon extins pentru toate tranzacțiile cu gaze, inclusiv pentru importuri, în timp ce altele preferă un plafon limitat, doar în sectorul energiei electrice. 

Plafonul se numără printre o serie de propuneri și inițiative ale statelor europene pentru a face față scăderii livrărilor de gaze rusești, care asigurau cândva 40% din nevoile Europei, dar și pentru a combate creșterea prețurilor. Germania, Danemarca și Olanda au precizat că se opun unui plafon, îngrijorate că ar o astfel de măsură ar îngreuna achiziționarea gazului de care au nevoie și că va diminua orice stimulent pentru reducerea consumului. 

Premierul ceh Petr Fiala a făcut referire în mod special la plafonarea prețului gazelor utilizate pentru producerea de energie electrică, în timp ce premierul Krisjanis Karins a declarat că măsura ar fi “grandioasă”, dacă UE va reuși să asigure în continuare și aprovizionarea de la producători. 

Totodată, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat Germania pentru „cheltuielile generoase” în valoare de 200 de miliarde de euro, pentru protejarea consumatorilor și întreprinderilor germane de creșterea costurilor la energie. Premierul Poloniei, nemulțumit și că Berlinul se opune plafonărilor de prețuri, acuză astfel Germania de egoism. Invocă o diferență fiscală care separă țările bogate, care pot aloca sume mari pentru subvenții interne, de țările care nu își permit să cheltuiască astfel de sume.

Politico a explicat într-o amplă analiză că „Germania a enervat pe toată lumea” din UE, cu planul său uriaș de subvenționare a energiei, afirmând că “este responsabilă de vulnerabilitatea Europei față de Gazprom, dar își folosește acum resursele financiare într-un mod care va dezavantaja firmele din celelalte țări față de cele germane”. În paralel, Italia, Polonia, Belgia și Grecia au vehiculat o propunere proprie pentru un plafon mai extins, pentru toate importurile de gaze naturale importate de UE și pentru toate tranzacțiile cu gaze, în general.

Neînțelegerile au avut loc în cadrul unui summit al liderilor europeni, care s-au întâlnit joi și vineri la Praga. Președintele Consiliului European, Charles Michel, care a organizat întâlnirea șefilor de stat, a precizat că nu se așteaptă ca o decizie să fie luată astăzi, dar speră că discuția va pune bazele semnării unui acord la următoarea întâlnire, în perioada 20-21 octombrie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.