VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Ludmila Corghenci: Avem un număr mic de personal calificat în bibliotecile din R. Moldova, care are studii în domeniul de profil

Ludmila Corghenci, șefa Centrului de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a vorbit sâmbătă, 8 octombrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei despre dragostea pentru bibliotecă; despre bibliotecile de ieri, de azi şi de mâine; despre lipsa bibliotecarilor care devine o problemă acută; dar şi cum dragostea față de lectură poate succese să aducă.

Potrivit Ludmilei Corghenci, în Republica Moldova funcţionează circa 2632 de biblioteci, cu un efectiv de 3981 de persoane angajate, în calitate de personal calificat. 62% din numărul total al personalului din biblioteci are studii superioare. Dintre aceştia, doar 26% au studii superioare de profil, în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informării. 38% sunt angajaţi care au studii medii speciale şi chiar generale în unele situaţii. Doar 14% din persoanl are studii speciale de profil. „Avem un număr mic de personal calificat, care are studii în domeniul de profil. Ceilalţi, vin din alte domenii”, a spus Ludmila Corghenci.

Şefa Centrului de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării a mai spus că, personal, nu crede că anume cărţile electronice vor lua locul cărţilor tradiţionale. În opinia sa, astăzi trebuie să acceptăm faptul că informaţia există pe diferite suporturi de fixare, ceea ce ne oferă posibilitatea de a accesa mai multe resurse relevante şi trebuie să folosim aceste oportunităţi. De asemenea, a declarat că astăzi noua generaţie, traumatizată de stresul constant al reţelelor sociale, redescoperă spaţiile fizice ale bibliotecilor.

„Biblioteca de azi este diferită de biblioteca de ieri şi cred că este diferită şi de cea de mâine. O bibliotecă astăzi trebuie să fie dimensiunea identitară a unei comunităţi în care se citeşte, în care se învaţă, în care se joacă, în care putem comunica, putem avea acces la diferite resurse informaţionale”, a mai afirmat Ludmila Corghenci.

Vorbind despre probleme reţelei de biblioteci naţionale, șefa Centrului de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării a enumerat că în primul rând este vorba de lipsa de personal. Chiar dacă este anunţată admiterea la specialitatea dată, cu părere de rău în fiecare an se constată că nu sunt doritori de a-şi face studiile la licenţă. La masterat şi doctorat sunt persoanele care activează deja în biblioteci şi merg la perfecţionare. „Lipsa de personal este acută, mă refer la personalul cu studii de profil. Este vorba şi de îmbătrânirea personalului, lipsa alocaţiilor financiare pentru achiziţie de documente. Echipament învechit şi evident spaţii avariate. Avem biblioteci care nu se încălzesc şi asta influenţează asupra stării de sănătate a personalului din biblioteci”, potrivit Ludmilei Corghenci.

Şefa Centrului de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării a chemat ascultătorii RVB să meargă la bibliotecă şi să citească, deoarece un om care citeşte este un om cult. Având capacităţi de gândire şi analiză critică, devine o persoană motivată. „Omul care citeşte rezistă la stres, dezvoltă relaţii pozitive şi este bine informat. Deci este puternic”, a conchis Ludmila Corghenci.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.