VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nicu Popescu la Praga: „Suntem o comunitate de țări care împărtășesc aceleași valori ale democrației, libertății și statului de drept”

Ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană în formatul Gymnich, care se desfășoară la Praga, Cehia, unde a vorbit despre situația de securitate din Moldova și regiune în contextul războiului din Ucraina, impactul socio-economic asupra țării noastre și eforturile susținute ale autorităților în procesul de reforme și modernizare în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.

Este prima reuniune în acest format la care delegația Republicii Moldova participă în calitatea de viitor stat membru al UE. Sprijinul unanim pentru țara noastră prin acordarea statutului de țară candidat în votul istoric al Consiliului Uniunii Europene din 23 iunie precedat de avizul pozitiv al Comisiei Europene a motivat guvernul de la Chișinău să realizeze în ritm accelerat aprobarea după consultări interne a Planului de acțiuni ambițios și amplu referitor la cele 9 măsuri stipulate în avizul Comisiei.

Potrivit unui comunicat emis de MAEIE, în discursul său, oficialul moldovean a vorbit despre provocările și preocupările comune în contextul noii realități geopolitice după agresiunea militară nejustificată a Ucrainei de către Federația Rusă, care are un impact profund asupra regiunii și Republicii Moldova.

Șeful diplomației de la Chișinău a apreciat cooperarea cu Uniunea Europeană prin intermediul Facilității Europene pentru Pace și sprijinul oferit pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova în domeniul apărării și securității, de care vom beneficia și în viitor.

Ministrul Nicu Popescu a notat în context necesitatea stringentă de a nu admite transformarea centralelor nucleare într-un teatru de război și asigurarea unei monitorizări stricte din partea experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

„Suntem o comunitate de țări care împărtășesc aceleași valori ale democrației, libertății, statului de drept și adeziunea la o ordine internațională bazată pe reguli”. – a spus oficialul moldovean.

Vicepremierul a punctat acțiunile recente concrete prin care Republica Moldova este solidară cu Ucraina, inclusiv prin asigurarea benzilor de solidaritate pentru cereale și combustibil, restaurarea după două luni de lucrări a tronsonului de cale ferată Basarabeasca – Berezino, facilitarea transportului de mărfuri între Moldova și Ucraina, grija constantă a autorităților noastre pentru refugiați.

„La fel ca toți ceilalți din Europa, țara noastră se pregătește pentru o iarnă dificilă pe fondul războiului în desfășurare și a incertitudinii aprovizionării cu energie. Am informat colegii mei europeni că echipa guvernului lucrează pentru atenuarea impactului crizei energetice și am pledat pentru aprofundarea în continuare a integrării energetice.

Am asigurat omologii mei din UE că vom continua să muncim pentru a minimiza impactul războiului și a contribui la stabilitatea regională, în același timp accelerând ritmul de transformare a țării pentru a ne apropia de UE și a aduce beneficii concrete cetățenilor”. – a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene a participat, în perioada 30 – 31 august, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană în formatul Gymnich găzduită de către ministrul ceh al afacerilor externe Jan Lipavský, în contextul deținerii președinției în cadrul Consiliului Uniunii Europene. La Praga, Nicu Popescu a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Belgia, Estonia, Slovenia, Suedia, Spania, Georgia, Ucraina precum și cu alți înalți oficiali europeni și americani.

Citește și Ucraina ar putea ajuta Moldova să-și întărească securitatea, inclusiv pe cea energetică

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.