VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nicu Popescu la Odesa: „Libertatea Ucrainei este și Libertatea noastră”

Reuniunea trilaterală Moldova – România – Ucraina, cu participarea miniștrilor de externe și ai energiei din cele trei țări, a avut loc joi, 15 septembrie, la Odesa, Ucraina. Miniștrii au schimbat opinii cu privire la situația de securitate regională, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, s-au angajat să îmbunătățească coordonarea în combaterea dezinformării și a altor forme de război hibrid și au convenit să încheie un Acord trilateral pentru consolidarea interconectivității pentru aprovizionarea cu energie între cele trei țări.

La reuniune au participat, de asemenea, reprezentanți ai agențiilor de reglementare în domeniul energiei din cele trei țări, precum și ai celor mai importante companii care activează în domeniul energiei. Această reuniune ministerială este prima de acest fel din istoria relațiilor trilaterale Ucraina-Republica Moldova-România.

Miniștrii au schimbat opinii cu privire la situația de securitate regională, în contextul războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a generat cea mai gravă criză de securitate și umanitară de pe continentul european din ultimele decenii. Aceștia au analizat implicațiile pentru mediul de securitate regional în ansamblul său, inclusiv cu privire la gestionarea fluxurilor de refugiați, acordarea de asistență umanitară, asigurarea securității energetice și protejarea modalităților sigure de transport și tranzit.

Oficialii au discutat despre procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie 2022, prin care a fost acordat celor două țări statutul de candidat pentru aderarea la UE. Aceștia au evaluat demersurile care au fost întreprinse și măsurile avute în vedere în continuare de Ucraina și Republica Moldova pentru a avansa în mod substanțial pe drumul integrării în UE.

Miniștrii, în mod special, au condamnat în cei mai puternici termeni posibili agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva suveranității și integrității sale teritoriale și s-au angajat să-și unească eforturile diplomatice pentru a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean în lupta sa eroică pentru eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia și pentru restabilirea securității și stabilității în regiune;

Oficialii au condamnat cu tărie ocuparea Centralei Nucleare de la Zaporojie (CNZ) de către trupele ruse, precum și numeroasele provocări și bombardamente realizate de acestea care ar putea produce un dezastru nuclear de proporții în Europa. Miniștrii au solicitat Moscovei să demareze imediat demilitarizarea arealului CNZ și a zonei din vecinătatea acesteia pentru a permite reluarea activităților autorităților ucrainene la CNZ. Miniștrii au evidențiat importanța vizitei ISAMZ (misiunea de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie);

De asemenea, miniștrii au evidențiat interesul privind dezvoltarea cooperării trilaterale în toate domeniile de interes comun, în primul rând în vederea aprofundării dialogului politic și îmbunătățirii diversificării aprovizionării cu energie în baza unei relații echilibrate, transparente și nediscrimantorii, care să asigure o competiție corectă; integrarea piețelor de energie; creșterea schimburilor de electricitate între Ucraina, Republica Moldova și România; și reabilitarea și extinderea liniei de înaltă tensiune Pivdennoukrainsk NPP-Orlivka-Isaccea, inclusiv conexiunea acesteia cu Republica Moldova pentru a asigura o interconectare electrică între toate cele trei țări, pe baza rezultatelor unui studiu de fezabilitate;

„Au convenit asupra necesității utilizării mai eficiente a capacităților subterane de stocare a gazului, care reprezintă un element important pentru securitatea energetică a regiunii; să încheie un Acord trilateral pentru consolidarea interconectivității pentru aprovizionarea cu energie între cele trei țări și să înceapă să lucreze cu Comisia Europeană pentru implementarea imediată a acestuia, inclusiv pentru asigurarea finanțării; să lucreze îndeaproape pentru creșterea livrărilor bilaterale comerciale de electricitate prin contracte pe termen scurt, mediu și lung, între companiile noastre de stat”, se menționează într-un comunicat comun.

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, ministrul afacerilor externe al României

În discursul susținut la Odesa, șeful diplomației de la Chișinău a menționat că „Curajul astăzi are un nume, iar acest nume este Ucraina. Libertatea Ucrainei este și Libertatea noastră… Prin inițierea acestui format trilateral am făcut un pas comun în direcția integrării europene, prin măsuri concrete în domeniul energetic. Demonstrăm o abordare firească, responsabilă și europeană, dorind să contribuim la cel mai de succes proiect al păcii – Uniunea Europeană”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.