VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Negociatorii Chișinăului și Tiraspolului, întâlnire după o pauză de 7 luni. Oleg Serebrian: Chemăm Tiraspolul să renunțe la decizii distructive

Chișinăul cheamă regimul de la Tiraspol să renunțe la recentele decizii prin care au fost reintroduse taxe pentru fermierii din raionul Dubăsari și au fost majorate tarifele pentru cele opt școli cu predare în limba română. „Chemăm să renunțați la decizii distructive, care contravin intereselor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la începutul întâlnirii de azi, de la Tiraspol, cu pretinsul șef al departamentului de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev. Aceasta este prima întâlnire a negociatorilor după o pauză de aproape șapte luni.

Oleg Serebrian susține că toate aceste decizii au fost luate „ca răspuns” la decizia Chișinăului de a introduce taxe vamale, stabilite la nivel de țară, și pentru companiile din stânga Nistrului.

„Neargumentată este și reacția virulentă a Tiraspolului la decizia de a egala în drepturi agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care riscă să afecteze elevii și profesorii din opt școli cu predare în limba română, acțiuni ce, în niciun caz, nu pot fi parte a unor discuții politice”, a declarat Oleg Serebrian.

Totodată, vicepremierul cheamă Tiraspolul să-și revizuiască decizia de a introduse taxe pentru fermierii din raionul Dubăsari, care dețin terenuri după traseul Camenca-Tiraspol. Pe agenda discuțiilor de azi se numără și subiectul privind eliberarea a cinci persoane arestate fără temei de regimul separatist.

„În pofida includerii permanente în agenda discuțiilor a subiectului privind importanța repunerii în drepturi a unor persoane, continuăm să primim semnale despre noi abateri. În mod special suntem îngrijorați de lipsa unei dinamici pozitive în cazuri de rezonanță. Chemăm colegii noștri din Tiraspol să ia măsuri de urgență pentru eliberarea persoanelor, să fie restabiliți în drepturi și să li se asigure acces la servicii medicale”, a mai declarat Oleg Serebrian.

Amintim, ultima dată Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev s-au întâlnit în data de 20 iunie 2023.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.