NATO și Președintele american Joe Biden reacționează la comentariile lui Trump privind încurajarea Rusiei să atace aliații SUA care nu ar aloca suficient pentru apărare. Joe Biden a denunţat afirmaţiile „îngrijorătoare şi periculoase” iar Jens Stoltenberg a declarat că acestea „subminează întreaga noastră securitate și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut”.
În timpul unui miting, sâmbătă, în Carolina de Sud, Donald Trump a relatat între altele o conversaţie cu unul dintre şefii de stat din NATO, fără a-l numi. Fostul președinte american, Donald Trump, a spus că “Rusia poate face ce dracu vrea” cu țările membre pe care el le percepe că nu și-ar îndeplini obligațiile financiare.
„Dacă nu plătim, o să ne protejați în cazul în care ne atacă Rusia? Dacă n-ai plătit, deci nu numai că nu te voi proteja, ci chiar aș încuraja Rusia să facă ce vrea. Trebuie să-ți plătești facturile!”, a spus Trump.
Casa Albă a respins sâmbătă comentariile făcute de fostul preşedinte american Donald Trump calificându-le drept „revoltătoare şi dezechilibrate”, relatează Reuters.
„Faptul că Donald Trump recunoaşte că intenţionează să-i dea lui Putin undă verde pentru mai mult război şi violenţă, pentru a-şi continua atacul brutal împotriva unei Ucraine libere şi pentru a extinde agresiunea asupra popoarelor din Polonia şi ţările baltice este îngrijorător şi periculos”, a declarat Joe Biden într-un comunicat.
„Din păcate”, aceste remarci „sunt previzibile venite de la un om care a promis că va guverna ca un dictator, precum cei pe care îi laudă, încă din prima zi de la întoarcerea în Biroul Oval”, a adăugat preşedintele american.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat la declarația făcută de Donald Trump sâmbătă seara, arătând că orice atac asupra alianței militare occidentale “va fi întâmpinat cu un răspuns unit și puternic”.
“Orice sugestie conform căreia aliații nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut. Mă aștept ca, indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale, SUA să rămână un aliat puternic și angajat din cadrul NATO”, se arată în declarația secretarului general al Alianței, scrie The Guardian.
Cei 31 de membri ai NATO au convenit asupra obiectivului de a cheltui cel puţin 2% din produsul intern brut pentru apărare, până în 2024. Începând cu 2022, NATO a raportat că șapte dintre țările membre NATO îndeplinesc această obligație, față de doar trei în 2014. De asemenea, estimările NATO au arătat că doar 11 dintre țări cheltuiesc atât de mult.
Totodată, invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei a stimulat cheltuieli militare suplimentare ale țărilor membre NATO, mai ales ale celor aflate în vecinătatea Ucrainei, așa cum ar fi Polonia sau România.