VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Nadejda Hriptievschi: Demisiile judecătorilor îngrijorează foarte mult

Demisiile din ultima perioadă din sistemul judecătoresc îngrijorează foarte mult, susține membra Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților pentru funcția de membru CSM și CSP, Nadejda Hriptievschi, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Jurista admite că demisiile ar putea fi motivate de viitoarea evaluare a tuturor judecătorilor din sistem, însă spune că criteriile pentru vetting sunt mai puțin riguroase decât cele aplicate candidaților la funcția de membru CSM și CSP, notează IPN.

Ieri, Centrul de Resurse Juridice a anunțat că 19 din cei 25 de judecători ai Curții Supreme de Justiție și-au dat demisiile. Potrivit CRJM, urmare a acestor demisii, activitatea Curții Supreme de Justiție va fi, practic, paralizată. Printre cei demisionari sunt și președintele interimar al CSJ, Vladimir Timofti, dar și judecătorul Dorel Musteață, care deține și funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Domnii Timofti și Musteață nu sunt subiecții exercițiului nostru de evaluare pentru că niciunul nu este candidat la funcția de membru în organele de administrare judecătorești sau ale procuraturii. Demisiile îngrijorează foarte mult. Ar fi bine ca acei care demisionează să explice factorii care-i determină să facă acest lucru, poate sunt și motive personale. Citisem că ar fi vorba de evaluarea care se preconizează pentru reforma Curții Supreme de Justiție. Se presupune că având în vedere numărul mare a celor care au eșuat testul de pre-vetting, probabil la același scenariu ar trebui să ne așteptăm și de la vetting. O astfel de concluzie, în viziunea mea, este eronată”, a spus membra Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților pentru funcția de membru CSM și CSP, Nadejda Hriptievschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” .

Potrivit juristei, judecătorii nu ar trebui să se teamă de evaluarea extraordinară planificată de guvernarea PAS, întrucât criteriile de testare nu sunt similare celor de la pre-vetting, exercițiu în cadrul căruia sunt aleși membrii CSM și CSP.

„Evaluarea pentru funcția de membru CSM și CSP presupune o procedură și standarde diferite față de evaluarea judecătorilor care sunt în funcție. Rolul este foarte diferit pentru aceste două categorii. În cadrul pre-vetting-ului evaluăm oameni care vor fi membri CSM și CSP, aceste persoane trebuie să aibă cele mai înalte standarde, pentru că vor fi persoanele care vor lua decizii pe cadrul disciplinar. Standardele sunt diferite față de un judecător care trebuie doar să examineze cauzele care-i sunt repartizate”, a mai spus Nadejda Hriptievschi.

Până acum, au depus cereri de demisie 20 din cei 24 de judecători ai Curții Supreme de Justiție.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.