VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Motorina, la cel mai mic preț din ultimele 11 luni: Cum se explică valul de ieftiniri

Motorina înregistrează cel mai mic preț din acest an, dar și din ultimele 11 luni.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) scăderea constantă a prețului la carburanți a început în a doua jumătate a lunii aprilie.

Prețul la benzină, la fel, este într-o scădere constantă, ajungând la valori comparabile cu cele de la începutul anului curent.

ANRE subliniază că în total, valul de ieftiniri, început în luna aprilie, a generat o scădere a prețurilor atât la benzină, cât și la motorină, de aproximativ 2 lei/litru.

Potrivit mold-street.com, principalul factor ce a provocat această mică ieftinire din ultimele zile este decizia din acest weekend a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi din alianța OPEC+, care au anunțat o prelungire a reducerilor actuale de producție doar până la sfârșitul lunii septembrie, după care din octombrie 2024 vor relua creșterea livrărilor pe piață în următorii 12 ani. Anunțul a avut ca efect scăderea prețurilor petrolului, până la cel mai scăzut nivel din februarie.

Astfel, dacă în perioada 8 februarie – 31 mai 2024 cotația petrolului marca Brent s-a menținut la un nivel mai mare de 81 de dolari pentru un baril, pe 3 iunie a coborât la 78,19 dolari, iar marți 4 iunie a coborât mai jos de 77 de dolari pentru un baril. Adică, în doar câteva zile petrolul s-a ieftinit cu peste 5%, ceea ce este o scădere semnificativă.

Menționăm că pentru mâine, 7 aprilie, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

– 24,37 lei/litru – pentru benzina COR 95 (- 10 bani);
– 20,41 lei/litru – pentru motorina standard (- 8 bani).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.