VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovenii preferă tot mai mult să ia credite în lei

În luna mai, creditele noi acordate au constituit 4 804,9 milioane de lei, în descreștere cu 12,8% față de luna aprilie. Partea majoră (77,8%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 738,0 milioane de lei, în descreștere cu 10,1% față de luna precedentă, transmite IPN.

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 57% la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 36,3% din totalul creditelor.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a diminuat cu 0,01 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 9,18%, iar rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,05 puncte procentuale, constituind 6,09%.

Persoanele fizice au contractat în luna mai 2024 credite în volum de 1 583,0 milioane de lei, în descreștere cu 8,45% comparativ cu luna precedentă, partea majoră (67,5%) fiind acordată pentru consum. Majoritatea creditelor de consum acordate persoanelor fizice (936,4 milioane lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.

Creditele imobiliare dețin ponderea de 32% în totalul creditelor noi acordate persoanelor fizice, fiind contractate preponderent în moneda națională (99,8% din totalul creditelor imobiliare).

Rata medie la creditele de consum acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,05 puncte procentuale și a constituit 11,09%, iar rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului s-a majorat cu 0,09 puncte procentuale, constituind 7,71%.

Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai puține credite în moneda națională (-9,1%). Volumul creditelor în valută s-a diminuat cu 21,9%, iar al celor atașate la cursul valutei a scăzut cu 20,5%.

Partea majoră (60,9%) a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare. Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a diminuat cu 0,02 puncte procentuale, până la nivelul de 8,51%. În același timp, rata medie la creditele acordate în valută s-a majorat cu 0,04 puncte procentuale și a constituit 6,08%.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.