VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Medici de la Institutul Oncologic, concediați după perchezițiile CNA. Nemerenco: Să fie un semnal clar pentru tot sistemul medical!

Mai mulți medici din cadrul Institutului Oncologic au fost eliberați din funcție. Despre aceasta a anunțat ministra sănătății, Ala Nemerenco pe o rețea de socializare.

Potrivit ministrei, demisiile au loc în legătură cu perchezițiile CNA de anul trecut într-un dosar de corupție.

„Astăzi, la Institutul Oncologic, au fost eliberați din funcție și serviciu un grup de medici. Dacă vă mai aduceți aminte, paisprezece percheziții au fost desfășurate de către ofițerii CNA și procurorii PA la Institutul Oncologic în iulie 2023 în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă, în care mai mulți medici, unii cu funcție de conducere erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale (intervenții chirurgicale, consultări și investigații fără rând), care trebuiau acordate gratuit.

În urma perchezițiilor operate la domiciliile, birourile și automobilele bănuiților au fost ridicate mijloace bănești în lei și diferită valută și registre de evidență a persoanelor care au beneficiat de asistență medicală. Angajații au fost cercetați în stare de libertate.

Investigația a luat sfârșit, faptele demonstrate, materialele remise în adresa instituției și în judecată. Institutul Oncologic a întrerupt contractele de muncă cu ei”, a scris ministra.

Totodată, Ala Nemerenco a reamintit medicilor că „nu este permis să mai pună cineva mâna în buzunarul părinților, buneilor, fraților, vecinilor, prietenilor”.

Știu, această știre nu va fi apreciată și distribuită, dar vor citi-o zeci și zeci de mii. Nu este un mesaj popular. Dar îmi doresc să fie un semnal clar pentru tot sistemul medical – nu este permis să mai pună cineva mâna în buzunarul părinților, buneilor, fraților, vecinilor, prietenilor. În cazul când ei nu sunt părinții, buneii, frații, prietenii voștri, rețineți vă rog, ca sunt totuși ai cuiva. Și viața nu are preț, ca noi, medicii, s-o apreciem cu un anumit cost. Nouă ne este lăsată o mult mai mare misiune – să o salvăm”, a conchis Nemerenco.

Amintim că acum un an, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție au descins cu percheziții în birourile și domiciliile mai multor medici de la Institutul Oncologic. Erau vizați vicedirectorul Centrului Consultativ Diagnostic și trei șefi de secție.

Potrivit probelor acumulate, persoanele menționate ar fi pretins și acceptat, personal și prin persoane terțe, diferite sume de bani de la pacienți pentru următoarele servicii: pentru organizarea efectuării intervențiilor chirurgicale, consultării pacienților fără rând, precum și organizarea prestării altor servicii medicale, exercitarea cărora este prevăzută în fișele de post ale personalului medical și care sunt acoperite de polița de asigurare medicală, urmând a fi acordate beneficiarilor gratuit. Astfel, sumele pretinse și acceptate de persoanele investigate nu erau reflectate în contabilitatea instituției.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.