VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorin Recean va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE

Premierul Dorin Recean va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la lansarea oficială a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, la Luxembourg. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite IPN.

„La doi ani de la obținerea statutului de țară candidat, va avea loc prima conferință interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană. Aceasta este planificată pentru 25 iunie și fixează începutul negocierilor de aderare”, a menționat Daniel Vodă.

Din cadrul delegației guvernamentale fac parte: viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, ministrul educației și cercetării Dan Perciune, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, dar și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

„În spatele efortului de modernizare a țării stau mii de oameni, funcționari, care fac ca munca fiecăruia să ducă la obiectivul nostru de țară – să construim Moldova europeană și să aducem mai aproape țara noastră de statutul de membru deplin al spațiului de pace și stabilitate, pe care îl reprezintă Uniunea Europeană. Moldova membră a UE este desigur singura cale pe care o promovează autoritățile consecvent pentru că aduce pace, bunăstare și o viață mai bună pentru toți cetățenii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană. Recent, ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.