VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputații se întrunesc joi în ședință plenară

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, în ședința de ieri, proiectul ordinii de zi a ședințelor plenare pentru perioada 27 iunie – 5 iulie 2024.

Potrivit unui comunicat remis presei, deputații urmează să examineze, în prima lectură, proiectele de lege care vizează armonizarea legislației naționale cu legislația UE, și anume proiectul Codului subsolului și proiectul de modificare a Legii privind substanțele chimice.

În prima lectură, vor mai fi examinate proiectele de modificare a Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, precum și proiectul de lege privind exceptarea de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a unor mărfuri transportate în regim de tranzit prin teritoriul Republicii Moldova. Vor fi supuse dezbaterilor și proiectele de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale și a Legii cu privire la Poliția de Frontieră, precum și cel care prevede ajustarea cadrului normativ privind domeniile geodezie, cartografie și geoinformatică.

Printre inițiativele legislative care vor fi examinate în a doua lectură figurează proiectul de lege ce prevede perfecționarea guvernanței și reglementării sectorului de alimentare cu apă și de canalizare, precum și proiectele de modificare a Codului administrativ și a Codului de executare al Republicii Moldova; a Legii privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și a Legii ocrotirii sănătății. Deputații urmează să mai adopte proiectul de lege referitor la delegarea, către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a competenței de emitere a deciziei cu privire la admiterea soiurilor de plante în Catalogul Soiurilor de Plante.

Pe ordinea de zi a ședințelor plenare se mai regăsește proiectul privind atragerea unui împrumut de stat din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate.

În această perioadă, Parlamentul va audia rapoartele privind respectarea drepturilor și libertăților omului și cel privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării, pentru anul 2023. De asemenea, deputații vor audia raportului Guvernului privind elaborarea și aprobarea actelor normative necesare, precum și implementarea integrală a recomandărilor expuse în Raportul Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.

Tot în ședința de astăzi, Biroul permanent a fost consultat prealabil în privința numirii în funcția de Secretar general al Parlamentului a lui Igor Talmazan, după ce, ieri, Comisia juridică, numiri și imunități a avizat candidatura sa.

Parlamentul se va convoca în ședință plenară joi, 27 iunie, începând cu ora 10:00.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.