VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Moldovenii ar putea primi bani, dacă vor restitui recipientele din sticlă, plastic și aluminiu

Moldova este din ce în ce mai afectată de problema deșeurilor de plastic, iar autoritățile au propus implementarea unui sistem de depozitare cu returnare pentru a gestiona această criză. Sistemul propus de Ministerul Mediului implică adăugarea unui mic depozit suplimentar la prețul băuturilor vândute în recipiente de plastic, sticlă și aluminiu, care este rambursat consumatorilor când aceștia returnează recipientele goale.

„Prin intermediul sistemului depozit,  producătorii sau cei ce plasează  pe piață produse ambalate, vor asigura preluarea unui depozit de la distribuitorii sau vânzătorii de produse ambalate în ambalaje de unică folosință și reutilizabile și îl vor returna vânzătorilor de ambalaje atunci când aceștia returnează deșeurile de ambalaje colectate, pentru  următoarele produse:, cocktailuri de bere, cidru, cidru de pere, vin de fructe, cocktail-uri cu vin, băuturi cu vin din fructe, alte băuturi fermentate, cocktail-uri alcoolice și băuturi nealcoolice (băuturi răcoritoare, apă de masă), apă minerală naturală, apă de izvor, apă potabilă ambalată, suc, nectar, ambalat în următoarele ambalaje cu o singură porție, cu o capacitate mai mare de o zecime de litru, dar mai mică de trei litri”, se mai spune în proiectul de hotărâre, citat de bani.md.

Detalii precum costurile exacte ale sticlelor returnate nu au fost încă specificate în proiectul de hotărâre.

Necesitatea unei gestionări eficiente a deșeurilor de ambalaje de unică folosință a fost accentuată de creșterea rapidă a industriei de îmbuteliere, a costurilor de transport și a consumului excesiv de recipiente. În 2021, Moldova a înregistrat aproximativ 129994.2 tone de plastic plasate pe piață, cu o medie de 50 kg de plastic per capita. Deșeurile de plastic reprezintă 11.3% din totalul deșeurilor municipale generate, iar rata de generare a deșeurilor de plastic se estimează la aproximativ 120822.91 tone pe an.

Cu toate acestea, doar 3% din deșeurile de ambalaje de plastic au fost colectate și valorificate la nivel național în 2021, subliniind nevoia urgentă de măsuri eficiente de gestionare a deșeurilor. Propunerea sistemului de depozitare cu returnare are scopul de a încuraja reciclarea și de a reduce poluarea plasticului în Moldova, în conformitate cu prioritățile de mediu și gestionare a deșeurilor la nivel național.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.