VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Moldova va fi un nou Cipru în UE?

În ultima vreme guvernanții ne spun, tot mai des, că integrarea Republicii Moldova în UE poate fi făcută pe etape, adică se poate merge în familia europeană fără Transnistria, iar apoi, peste o vreme, problema transnistreană va fi soluționată și regiunea de peste Nistru va deveni și ea parte a UE.

Și unii oficiali europeni au îmbrățișat ideea că Transnistria nu e un impediment pentru aspirațiile pro-europene ale Chișinăului, că, deocamdată, putem să ne integrăm fără Transnistria.

Sincer să fiu, am niște îndoieli. Să nu uităm că Transnistria a fost creată de Kremlin tocmai pentru a împiedica orice mișcare a Moldovei spre Europa. E ca o piatră uriașă legată de picioarele noastre. Că acum autoritățile pro-europene ne spun că putem intra în UE fără Transnistria și ulterior să recuperăm acel spațiu e frumos, dar cât de reală e europenizarea zonei controlate de Tiraspol?

Oricât de optimiști am fi, și trebuie să fim, firește, ar fi rațional să admitem și varianta că fără Moscova nu vom putea recupera Transnistria niciodată. Cam tot așa cum, fără Turcia, Ciprul nu poate recupera teritoriul său nordic. Ciprul poate să-și restabilească integritatea teritorială numai cu acordul Turciei.

Ăsta e adevărul și cam la fel ar putea să fie și situația cu Transnistria. Fără acordul Moscovei, e posibil să nu putem recupera teritoriul din partea stângă a Nistrului, unde mai pui că noi mereu invocăm soluția pașnică, iar o soluție pașnică se poate lăsa așteptată sute de ani.

Prin urmare, intrând în UE, Moldova ar putea să devină un nou Cipru. E gata UE să accepte în componența sa o țară fără frontiere clare, cu o Transnistrie separatistă? Pesemne, da. Căci alternativa e una care ne duce spre conflict, spre război. Și se pare că nimeni nu vrea un nou război.

De la începutul Independenței, guvernanții moldoveni nu prea au găsit modalități de a recupera teritoriul din stânga Nistrului, unii au preferat să lase totul în voia sorții.

Probabil, nici conducătorii de azi nu au o idee clară despre cum ar putea să se unească Tiraspolul și Chișinăul. Să sperăm că putem să ajungem în UE fără Tiraspol și să sperăm că sub umbrela UE-ului vom găsi soluția magică care va anula puterea Kremlinului în regiune. O vom găsi oare împreună cu aliații europeni?

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.