VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova și Ucraina vor efectua control comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan”

A fost instituit controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan”. Astăzi, prim-ministrul Dorin Recean și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au participat în format de videoconferință la ceremonia de semnare a acordului în acest sens.

Este un pas important pentru a crește capacitatea de procesare la frontiera noastră comună. E un alt semn de solidaritate în care ajutăm oamenii de afaceri din Ucraina să tranziteze marfa prin țara noastră cu destinația România și țările Uniunii Europene. Vreau să mulțumesc echipelor care au lucrat la acest acord, o acțiune concretă prin care demonstrăm că putem ajuta țara vecină”, a menționat premierul Dorin Recean.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea în continuare a „Culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană.

Mulțumesc Guvernului Republicii Moldova pentru susținerea fermă a Ucrainei. Facem astăzi următorul pas concret pentru fluidizarea traficului feroviar. Calea ferată are o importanță strategică pentru cooperarea noastră bilaterală. Ucraina este un  partener economic important al Republicii Moldova. Avem toate posibilitățile să diversificăm căile comerciale pentru a spori exporturile și a asigura bunăstarea ambelor state, în pofida agresiunii brutale a Federației Ruse”, a conchis premierul ucrainean.

Prim-miniștrii au discutat și despre cooperarea în domeniile infrastructurii, energeticii, agriculturii și comerțului, inclusiv în contextul înțelegerilor convenite în cadrul întâlnirii copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică, din 29 septembrie, de la Odesa. 

Oficialii au convenit semnarea până la sfârșitul anului 2023 a Protocoalelor de organizare a controlului în comun în alte 7 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Protocolul privind controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan” a fost semnat la Palanca de către conducerea Serviciului Vamal și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră la întrevederea patrulaterală a conducătorilor autorităților vamale și de frontieră moldo-ucrainene.

De menționat că în anul 2022, exporturile în țara vecină au crescut de 8 ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar tendința de creștere este menținută și în acest an.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.