VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova domină TOP-ul european cu cea mai mare inflație. Dodon: Guvernarea și-a arătat pe deplin incompetența

Republica Moldova continuă să domine TOP-ul european cu cea mai mare inflație. O spune ex-președintele țării Igor Dodon, care a publicat pe o rețea de socializare date statistice privind inflația.

”În septembrie rata inflației a ajuns la 33,97% – mult peste următoarele țări din listă. Să nu uităm că inflația va continua să fie alimentată și-n octombrie de creșterea prețurilor la gaz, agentului termic centralizat și energia electrică.

În același timp, salariul mediu pe economie în acest an are o creștere mică, sub rata inflației, fapt ce duce la scăderea puterii de cumpărare a populației comparativ cu anul trecut. Conform estimărilor noastre, puterea de cumpărare a populației în acest an va fi mai mică cu cel puțin 16% comparativ cu anul trecut. Această scădere este cea mai mare de la 1994 încoace. Chiar și-n criza din anii 1998-1999, puterea de cumpărare a populației nu s-a redus atât de drastic.

Însă cel mai greu va fi bugetarilor, care în acest an vor beneficia de cea mai mică majorare de salariu de doar 5,5%. Astfel, la bugetari puterea de cumpărare în acest an scade cu 27%. Altfel spus, în acest an pe un salariu mediu ei își pot permite să cumpere cu 27% mai puține bunuri decât anul trecut. În condițiile când veniturile populației nu permit să procure nici cel puțin la nivelul anului trecut, unica soluție pentru oameni rămân împrumuturile, cu ajutorul cărora să poată trece de iarnă”, a scris Dodon.

Ex-șeful statului mai notează că ”inflația în Moldova nu este un simplu indicator, el ilustrează incompetența și politica anti-socială a guvernării”.

”Guvernarea și-a arătat pe deplin incompetența. Astfel din iulie s-au înăsprit nejustificat condițiile de creditare, iar împreună cu majorarea ratei de bază, procesul de creditare a persoanelor fizice practic s-a stopat. În condiții de criză, lipsă de venituri, nemajorări de salarii în sectorul bugetar, guvernarea a decis practic interzicerea creditării populației.

În consecință peste 600 mii de familii din Moldova cu groază așteaptă iarnă și nu au nicio idee cum vor scăpa în această iarnă de îngheț. La fel de grav e faptul că nici guvernarea nu are nicio idee ce să facă. Iar tot ce au întreprins ei până acum doar a îngreunat și mai mult situația financiară a populației. Inflația în Moldova nu este un simplu indicator, el ilustrează incompetența și politica anti-socială a guvernării. Unica soluție – demisia în corpore a actualei guvernări și organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate”, a mai scris Dodon.

Citește și: BNS: Prețurile medii de consum în luna septembrie au crescut cu 33,97%

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.