VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Modificări în metodologia de repartizare a consumului de căldură între locatarii blocurilor conectate le rețele centralizate

Ministerul Energiei a dat curs mai multor propuneri de modificare a metodologiei de repartizare a consumului de energie termică între locatarii blocurilor ce vizau elemente sistemice și generau cele mai multe erori de calcul. Despre aceasta a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unor consultări publice la acest subiect.

Ministrul Parlicov a cerut furnizorilor de agent termic, cum ar fi CET Nord și Termoelectrica, să includă în facturile emise mai multe date despre consumul de energie termică a blocului, cum ar fi indicii contorului, suprafața totală care este încălzită etc., precum și partea de contribuție a fiecărui co-proprietar pentru cheltuielile comune în cazul scărilor, etajelor tehnice, subsolurilor, ce aparțin condominiului.

“Sunt câteva elemente pe care le îmbunătățim și vor ușura viața oamenilor. Pe de o parte, există un trend de ieftinire a energiei, deci presiunea generală pe bugetele familiale va scădea. Doi, ne propunem ca să fie implicați mai activ consumatorii/ asociațiile de locatari, iar calcule în cazul fiecărui bloc să fie validate obligatoriu de gestionarul fondului locativ împreună cu furnizorii”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

”Energia care intră în bloc nu se pierde, de ea beneficiază colectiv proprietarii de apartamente, inclusiv cei debranșați. Cum trec țevile în interiorul blocului, ce pondere are fiecare locatar, ținând cont de fiecare caz în parte, sunt sau nu închise geamurile din spațiile de uz comun în perioada sezonului de încălzire – urmează să rămână pe seama asociației de coproprietari/condominiu”, a adăugat secretarul de stat Constantin Borosan.

La consultările publice au fost invitați gestionarii fondului locativ, activiști civici, reprezentanți ai furnizorilor și ai altor autorități publice implicate.

Anterior, toți proprietarii de apartamente debranșați achitau o plată de 5%, ulterior 10% din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului, indiferent dacă locuiau la mijlocul blocului, la colț sau la mansardă. Noua metodologie ține cont de specificul fiecărui bloc și apartament și face ca această plată să fie mai individualizată.

În trecut s-a constatat, iar unii gestionari de blocuri au confirmat că au întâlnit cazuri când consumatori debranșați de la sistemul centralizat de termoficare nu au pornit centralele autonome, profitând de căldura prin transfer de la cei conectați la sistemul centralizat. Prin urmare, documentul supus dezbaterilor publice vine să facă mai multă echitate în această privință.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.