VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii, supărați că motorina din România va ajunge în octombrie

Discuții dificile și chiar aprinse la ședința de ieri a Consiliului Asociației ”Forța Fermierilor” cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Reprezentanții fermierilor sunt supărați că motorina oferită gratuit de România va ajunge în Republica Moldova tocmai în octombrie.

”Ne-am convins că acest sprijin, care și așa este unul mic, ajunge la fermieri afectați nu mai devreme decât luna octombrie. Mai mult ca atât, deocamdată nu este nici un răspuns de la Uniunea Europeană referitor la acordarea suportului financiar sectorului agrar din Moldova în legătură cu războiul din Ucraina, solicitat de guvern cu mare întârziere, în iunie 2023, deși organizația noastră a insistat ca aceasta adresare să fie făcută la începutul anului curent. În acest context, subiectul de bază în cadrul discuției a fost moratoriu pentru cel puțin 3 luni la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase. Reiterăm că aceasta măsură nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat, nu va afecta practic deloc starea financiară a băncilor, organizațiilor de microfinanțare și furnizori de inputuri și, totodată, poate fi ultimul colac de salvare pentru zeci de mii de fermieri micro, mici și mijlocii, oferindu-le răgaz până la stabilizarea prețurilor la grâu, orz și rapiță. Moratoriu poate fi introdus prin decizia CSE”, se arată în mesajul ”Forța Fermierilor”.

Asociația precizează că, în 2020 Moldova a avut un precedent juridic, când au fost aplicate astfel de măsuri în economie.

”În urma discuțiilor, membrii Consiliului au constatat cu regret că domnul ministru nu conștientizează toata greutatea situației în agricultură pentru fermierii micro, mici și mijlocii, care din 2022 au fost lăsați practic fără nici un suport pentru depășirea multiplilor crizelor , care au afectat concomitent ramura agricolă. Domnul Bolea se documentează despre recolta culturilor de primă grupă din surse neveridice și operează cu cifre eronate privind cheltuielile per hectar de grău, chiar dacă există un studiu internațional, elaborat la comanda Ministerului Agriculturii, care a estimat cheltuieli medie de 18000 lei la un hectar de grău. Agricultorii au adus la cunoștința domnului ministru cifre, care denotă cu lux de amănunte că la recolta de grău peste medie anul curent fermierii, la prețuri actuale derizorii, au pierderi semnificative”, au mai adăugat membrii Asociației ”Forța Fermierilor”.

Prin urmare, Asociația a solicitat ca ministrul Agriculturii să organizeze cel târziu săptămâna viitoare o întâlnire cu premierul Dorin Recean.

”Am accentuat că acum este momentul adevărului și statul trebuie să demonstreze prin fapte dacă apără interesele unui număr mare de agricultori, care mențin ultima viața în localități rurale și care se află acum în starea extrem de dificilă, sau acționează în favoarea unui grup îngust de magnați transnaționali, care intenționează să transforme țara în moșia lor. Asociația Forța Fermierilor a demonstrat și demonstrează și în continuare comportament constructiv și multă răbdare. Avem nevoie de salvarea fermierilor adevărați și fiecare dată venim cu soluții, ținând cont de posibilitățile statului. Însă, dacă săptămâna viitoare nu vom avea discuția cu domnul prim-ministru sau aceasta discuția nu se va solda cu nici un rezultat, reacția noastră va fi una dură. Atunci vom anunța societate când, cum și cu care lozinci vom ieși la proteste”, se mai arată în mesaj.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.