VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mircea Geoană explică de ce decizia Rusiei de a investi aproape jumătate din PIB în apărare este riscantă

Decizia Rusiei de a investi aproape jumătate din PIB-ul său pentru apărare este riscantă. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a subliniat că declinul economic al Federației Ruse se va accelera.

Există o disproporţie masivă de putere economică între Rusia şi Occidentul democratic. Rusia investeşte azi 40% din PIB pentru apărare. Noi investim mult mai puţin, minimum doi la sută, e regula NATO, dar fiind atât de numeroşi şi de puternici economic avem un buget cumulat de 1,3 trilioane de dolari pentru apărare. Avem 3,5 milioane de militari în ţările NATO. Aceştia sunt activi. Disproporţia de resurse între NATO şi Rusia este considerabilă. Ceea ce dânşii fac, încearcă să îşi mobilizeze toate resursele şi energiile naţiunii pe scopuri militare. Pe termen scurt, acest lucru creează o problemă în Ucraina, dar pe termen mediu este nesustenabil. O naţiune care investeşte aproape jumătate din ceea ce produce pentru militari şi pentru război nu are cum să dezvolte tehnologie, inovaţie, să se ocupe de restul economiei. Pariul pe termen scurt este un pariu riscant, conducerea Rusiei l-a luat, dar pe termen mediu declinul economic pe care Rusia îl avea chiar înainte de acest război se va accelera”, a afirmat Mircea Geoană, citat de digi24.ro.

Geoană mai consideră că ţările din NATO nu trebuie să intre „într-o logică de economie de război”, ci statele membre NATO ar trebui să investească în apărare atât cât e nevoie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.