VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Percheziții într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor lui Șor: Schema prin care se introduceau banii în țară

Oamenii legii au efectuat săptămâna trecută 30 de percheziții domiciliile și schimburile valutare implicate în schema de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Șor.

În urma descinderilor, polițiștii au ridicat sume de bani în diferită valută în valoare de aproximativ 3 milioane de lei. Acțiunile s-au desfășurat în urma deconspirării mai multor căi ilegale de finanțare din surse tenebre a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor. Acesta împreună cu alți reprezentanți ai grupului criminal, ar fi organizat o schemă nouă de introducere în țară a valutei străine (dolari SUA).   

Potrivit Inspectoratului Național de Investigații, începând cu luna aprilie 2024 – prezent, Ilan Șor ar organiza periodic în or. Moscova din Federația Rusă diferite ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate acestuia, iar ca urmare ar fi fost creat un bloc politic ,,Victorie”, unde au participat mai multe persoane afiliate formațiunilor politice și grupului criminal.

La fel, periodic s-ar fi organizat presupuse forumuri/ședințe politice cu reprezentanții formațiunilor politice afiliate lui Șor în or. Moscova, care, de fapt sunt utilizați în calitate de curieri. Responsabilii din cadrul grupului criminal organizat, identificau persoane care de regulă sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară, și le propuneau să se deplaseze în or. Moscova contra sumei de 150 – 200 dolari SUA, după care, centralizat le cumpăra  bilete de avion.

În orașul Moscova erau  cazați în diferite hoteluri, iar apoi  participau la o ședință prezidată de Ilan Șor, după care persoane necunoscute curierilor la moment repartizau plicurile cu sume de bani cuprinse între 2000 – 12 000 de dolari. Pe fiecare plic era indicată suma de bani și familia persoanei care are rol de  președinte de sector în cadrul formațiunilor politice afiliate lui Șor, care coincide cu nr. secției de votare în raza căreia activează. La fel, în cadrul ședințelor, curierii au mai primit un pachet cu un pix, carnet, cană, maiouri cu inscripția „victorie” și telefoane de model POCO după care au fost  instruiți  cum să se comporte în caz că vor fi verificați la aeroport sau interogați de organele de drept a Republicii Moldova”, precizează Poliția.

Oamenii mai subliniază că din motiv că o parte din bani au fost ridicați la aeroportul internațional Chișinău de către organele de drept, la ultimele ședințe curierii au fost instruiți să transfere banii prin sisteme de „transferuri rapide” sau direct pe conturile de card.

La întoarcere în țară,  o parte din bani au fost împărțit la activiștii din subordine, iar o parte transmiși reprezentanților formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Costul pentru deplasarea unui curier (transport avia, cazare, cadourile)  ar constitui suma de 1000 – 1500 de euro.

Investigațiile continuă. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.