VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Festivalul Filmului European revine la Chișinău în pragul alegerilor europarlamentare

Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, revine la Chişinău în perioada 6-8 iunie.

Potrivit Institutului Cultural Român, festivalul este organizat în pragul alegerilor europarlamentare, ca semn de recunoaștere a unei noi etape a parcursului european al Republicii Moldova, după istorica decizie din 2023 de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Gala de deschidere va fi joi, 6 iunie, la ora 19:00, la cinema Odeon.

Festivalul va continua până sâmbătă seară, 8 iunie, inclusiv, cu alte șase lungmetraje, filme de ficțiune și documentare – proiecții cu intrare liberă.

„Am așteptat cu nerăbdare să revenim la Chișinău, de unde Festivalul nostru a lipsit 5 ani. Pentru ediția din 2024, am plasat, pe lista temelor abordate cu prioritate de Festival, subiectul viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu care împărtășește valori comune și, în curând, și un destin comun. Este felul nostru de a sublinia modalitatea în care „cultura unește”, iar acesta este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna aceasta. De altfel, ne aflăm într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm cu filmele din selecție, pentru că, iată, în România s-a scurs deja o generație de la schimbările istorice din 1989. La 35 de ani, amintirile tind să devină istorie, iar unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor care marchează crucial vremurile. Le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural,”a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Programul este disponibil la adresa www.ffe.ro.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.