VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- STEAUA CUI VĂ ARE

Întrebat mai deunăzi în emisiunea lui Anatol Golea a cui este peninsula Crimeea, fiul rătăcitor al socialiștilor a spus  că va putea oferi un răspuns tranșant abia după încheierea războiului din Ucraina. UUUPS! Adică va lua partea biruitorilor! Asta am auzit din gura fostului președinte care încerca să dea impresia de politician judicios, pragmatic, echidistant, în realitatea trădându-l pe idolul sau de la Moscova, Vladimir Putin. Cum să numești altfel decât trădare neîncrederea lui  Dodon în “imanenta” victorie a Rusiei în războiul reluat, așa cum a afirmat în discursul de la 9 mai marele mahăr de la Kremlin, după o pauză de 80 de ani, cu același dușman in față. Cum să admiți, după drujba неразлейвода cu Putin, după incumetrirea cu Чайка,  o posibilă victorie a Ucrainei? Curat murdar, vorba clasicului. Să admiți că liderul de la Kremlin ar putea rămâne cu covata spartă ca baba hapsână din povestea lui Pușkin e ca și cum ai pune ochiul pe moșiile lui Putin din Crimeea cu tot cu bujuteriile megapatrioatei megaîndestulate Kabaieva. Dar nu e Dodon primul care taie poala, și nici ultimul. S-a întâmplat și la case mai mari, infidelitatea în politică e un lucru obișnuit. Trivial. Mai înainte și  Voronin i-a întors spatele lui Putin după ce practic devenise băiatul casei pe la Kremlin și la celălalt colonel KGB care trudește la zidirea « lumii ruse » sub acoperirea mitrei de patriarch.

Prin urmare atunci când purtatorul de cuvânt al lui Putin Dmitri Peskov o fi urmărit  imagini de la Chișinăi cu Voronin și Dodon mărșăluind șăgalnic umăr la umăr în ziua de 9 mai 2023, mai curând că  i-a perceput ca pe doi trădători care s-au trădat între ei și acum neloialitatea față de Putin iar îi întorloacă. Ambii au avut « curajul » să își agațe la butoniră panglica sfidătoare în dungi negre și portocalii, dar nu atât de multă îndrăzneală ca să-i fi dat forma literei Z probând neîndoielnic că îl susțin  pe Putin, că sunt gata sa se arunce sub tren de dragul acelorași idealuri “sovietice” de care se călăuzesc. 

Ce are să-i raporteze Peskov lui Putin sau lui Patrușev despre mersul operațiunii Basarabia? Mă tem că va repeta cuvintele lui Papanov din comedia Briliantovaia ruka : Vsio propalo, șef (s-a n[ruit totul)!

P.s. Într-un reportaj televizat la tv8 am remarcat un tânăr - să aibă vreo 20 de ani maximorum – care declara patetic că este gata să plătească orice preț și orice amendă pentru dreptul de a purta panglica « gheorghievskaya » drept semn de comemorare a victoriei în cel de-al doilea război mondial. Văzând cum recită poezia mă întrebam dacă ar putea oare cineva să-i dechidă ochii, să-i destupe mintea ca să își dea seama că războiul hibrid în care s-a băgat nu este al lui. Că amenda pentru afișarea în public a unui simbol asociat cu  terorismul îl va costa mai mult decât își imaginează acum. Stigma asta l-ar putea ajunge din urmă peste cinci ani când va dori să ia o bursă în Germania, sau peste zece când va depune actele pentru viză de intrare în SUA, sau peste vreo doi ani, când va dori să cumpere o mașină la mâna a doua din  Letoinia. El  va descoperi că este tratat ca o persoană cu dosarul pătat. Abia atunci tânărul va înțelege că Dodon și Voronin l-au tras pe sfoară ca să le iasă lor pasiența. Dar va fi mult prea târziu.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.